El Servei de Vigilància de les platges de Blanes ha fet 1.192 assistències i cinc rescats al mar

Foto: Arxiu Blanesaldia

Arxiu Blanesaldia

El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme que ofereix l’Ajuntament de Blanes a través del departament de Protecció Civil ha fet un total de 1.192 assistències i 5 rescats al mar durant els dos primers mesos i mig del període de funcionament, fins al 31 d’agost.

L’any passat el nombre d’assistències que s’havien fet a les platges de Blanes van ser un total de 1.725 en el mateix període, és a dir, fins al 31 d’agost.

Al 2014 quan es van fer el major nombre d’atencions va ser a l’agost, amb 1.094, mentre que aquest 2015, ha estat al juliol, amb 534. Una altra dada significativa és la coincidència que en tots dos anys, dels tres llocs de socors (S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona), el que ha fet més assistències és el de Cala Bona, amb un total de 625 l’any passat, mentre que al 2015 se n’han fet 526. Ara, quan encara falta més d’una setmana perquè es tanqui el servei, la valoració que se’n fa és plenament positiva.

Increment de la tasca preventiva i elaboració d’enquestes

Així ho entén el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy: “Enguany hem incidit especialment en treballar més la tasca preventiva perquè, d’aquesta manera, els socorristes no hagin d’acabar havent d’intervenir quan la situació és potencialment pitjor per a la persona, actuant en canvi abans que pugui passar res”.

En aquest sentit, un dels principals objectius ha estat fer una vigilància encara més intensiva que mai pel que fa als banyistes, així com la necessària precaució que cal tenir a la mar en funció de l’estat en què es troba, senyalitzada per les banderes de color verd, groc i vermell que onegen al llarg del litoral blanenc.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Aquesta feina preventiva s’ha traduït molts cops adreçant-se a un banyista perquè el socorrista ha observat que podia tenir dificultats, o bé preguntant senzillament si es trobava bé a un usuari de la platja que presentava símptomes d’estar malament. En aquesta mateixa línia, quan acabi el servei d’aquest 2015, els efectius de Vigilància Salvament i Socorrisme hauran enllestit un total de 2.000 enquestes que s’han marcat l’objectiu de realitzar entre els usuaris sobre diversos aspectes.

Quan es fan tasques preventives no es comptabilitza com atenció, com tampoc es fa amb altres serveis que entren més en l’àmbit de la seguretat i la vigilància en coordinació amb la Policia Local. Es tracta d’intervencions que tenen més a veure amb controlar l’accés dels ciutadans que van a la platja amb el seu animal de companyia, o bé comportaments i activitats que van contra les ordenances municipals.

Un altre aspecte que també s’ha fet de manera coordinada, principalment amb els policies de platja, ha estat la vigilància dels banyistes que es llencen a l’aigua des de llocs perillosos. Dos d’ells són la Roca de Sa Palomera i l’accés a la banda dreta del camí de ronda de Cala Bona. Durant aquest any ja s’han instruït prop d’una quarantena de denúncies, ja que aquesta pràctica està regulada per l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana amb multes que poden anar des dels 100 € fins als 500 €, que imposa la Policia Local.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Per últim, un altre factor que apunta Josep Lluís Pouy en relació al descens del nombre d’assistències d’aquest any en relació al 2014 és l’espectacular davallada de la presència de meduses al litoral. El cap de Protecció Civil explica: ”Si bé aquest any les atencions per picades d’aquests animalons han estat molt puntuals, durant els darrers estius en canvi els casos eren el pa de cada dia. Jo recordo que el primer any en què Protecció Civil va assumir directament el servei per a l’Ajuntament, durant els primers 15 dies varem arribar a atendre 1.500 persones”. El què sortosament tampoc s’han produït enguany a les platges de Blanes són casos d’extrema gravetat, en què hagi estat necessària la intervenció d’efectius més especialitzats.

Cinc rescats marítims de diversa consideració

Durant aquest estiu els efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme han hagut d’intervenir en cinc rescats marítims de diversa consideració que es van atendre amb l’embarcació de Protecció Civil. El més significatiu es va produir a l’inici de la temporada de bany, quan Protecció Civil va rebre l’avís de Salvament Marítim comunicant que una embarcació amb cinc tripulants havia naufragat entre Lloret de Mar i Tossa.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Els cinc ocupants van poder ser rescatats sans i estalvis, i se’ls va acompanyar al Port de Blanes, fins on també es va remolcar per sota del mar l’embarcació sinistrada, ja que va acabar enfonsada a resultes de l’accident, reflotant-la aquí amb l’ajut de la grua portuària. Posteriorment, les cinc persones van ser traslladades en ambulància fins a l’Hospital Comarcal de Blanes perquè comprovessin el seu estat de salut, i se’ls va donar d’alta al cap de poques hores sense haver-se apreciat ferides de consideració.

Dos altres rescats, que es van fer al juliol i a l’agost, van tenir com a nexe comú que les persones en perill eren ciutadans de nacionalitat francesa a qui els va fallar el motor del vaixell en tots dos casos. En un dels casos hi havia dos tripulants i a l’altre n’hi havia tres, cap dels quals van resultar ferits. L’únic problema amb què es van trobar va ser que van patir problemes mecànics quan estaven al mig de la mar i van demanar ajuda. En un dels dos casos se’ls va remolcar fins al Club Vela Blanes, ja que el propietari d’un dels vaixells hi té aquí l’amarrador.

Més perillosa va ser en canvi l’atenció que es va fer als quatre passatgers d’una barca inflable que, a causa d’un fort temporal de garbí, havia acabat naufragant amb unes roques entre Blanes i Lloret, a finals de juliol. Les quatre persones, que no van patir cap ferida de gravetat, van arrecerar-se a la platja de Pinya de Rosa fins on s’hi van adreçar els efectius de Protecció Civil. Durant l’actuació, els tripulants de l’embarcació de salvament van estar a punt de bolcar per la força de les onades.

Per últim, un altre dels casos en què també s’ha intervingut des del mar es remunta al mes de juny. Un noi de 13 anys es va fer mal a la cama quan estava presumptament escalant el penya-segat que porta fins al Convent de Blanes. En el moment de l’accident, el jove estava situat a les roques que hi ha entre la punta de Santa Anna i la platja de Sa Forcanera. Fins allí s’hi van acostar els efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme que, després d’immobilitzar la víctima, van fer el traslladat fins al port. Des d’allí, una ambulància el va portar a l’Hospital Comarcal de Blanes.