Joan Salmerón, alcaldable d’ICV-EUiA-Pirates, diu que «el poble ha votat canvi»

Demana que Miquel Lupiáñez (PSC) i ell siguin alcaldes durant dos anys cada un

Víctor Catalan i Joan Salmerón, ahir a la seu de la coalició

Víctor Catalan i Joan Salmerón, ahir a la seu de la coalició

El candidat a l’alcaldia d’ICV-EUiA-Pirates a Blanes, Joan Salmerón, va trencar el silenci ahir a la tarda en roda de premsa, després de molts dies d’assemblees i reunions, durant els quals la coalició d’esquerres s’ha mantingut allunyada dels focus.

Salmerón va començar responent a les crítiques que va rebre la formació per part del candidat del PSC, Miquel Lupiáñez: «És fàcil criticar les nostres demandes, però som els únics que hem posat una proposta a sobre la taula. No podem valorar les propostes de la resta de partits, perquè no les coneixem».

Salmerón va defensar la proposta que va aprovar l’assemblea el passat dimecres: «L’eix vertebrador és el programa, però és molt importat qui ho tirarà endavant. Per això també parlem de regidories, i per això volem les que tenen relació directe amb els punts claus del nostre programa. De fet, no hi ha gaire cosa més del que ja vam reclamar fa 4 anys, quan estaven 9 a 4. El PSC ha d’entendre que ara estem 4 a 4».

Preguntat per la possibilitat d’accedir a l’alcaldia amb un mètode de dos anys per a la coalició i dos per al PSC, Salmerón va deixar clar que «la nostra assemblea vol l’alcaldia perquè hi ha un empat tècnic, i perquè a més ens considerem legitimats perquè som els guanyadors morals de les eleccions municipals», tot i deixar clar que «en cas de pacte, farem una comissió que valori anualment el compliment dels acords, i que decideixi si val la pena continuar».

Joan Salmerón va recordar que ICV-EUiA-Pirates (segona força al nou ajuntament) porta 3 eleccions pujant en vots, mentre el PSC porta el mateix temps a la baixa. Això, segons Salmerón, vol dir que «el poble ha votat canvi i s’han de canviar moltes coses. Si el PSC creu que anirem a un govern en què no canvi res, s’equivoca i fa una lectura errònia dels resultats electorals».

En aquest sentit, l’alcaldable va voler ser molt clar: «Si finalment governéssim amb el PSC, haurem de donar un munt d’explicacions. Per tant, ha de ser amb un programa fort, i amb autonomia i visualització per a la resta de forces que formin aquest hipotètic govern. No renunciarem al nostre programa, perquè això ens faria igual que la resta, que venen fum a la campanya i després fan al contrari».

El cap de llista va lamentar la lentitud de les negociacions: «Anem tard. Volíem fer un referèndum aquest cap de setmana per a consultar a tota la ciutadania sobre un possible acord, però no la podem fer perquè a hores d’ara no sabem ni quina pregunta fer», i va recordar que la pilota està a la teulada del PSC, que és qui ha de decidir si vol governar amb l’esquerra.

«CUP, PP i C’s ja han dit que no formaran part de cap govern, i hem sentit, encara que no tenim confirmació oficial, que Batega Per Blanes es planteja donar suport però sense entrar a governar. Si es confirma la posició de Batega, parlem ja de 7 regidors que no governaran. Serà impossible fer cap govern que sumi majoria i per tant tindrem per davant una legislatura complicada».

Documentació: Propostes de govern d’ICV-EUiA-Pirates