Tres empreses espanyoles i una d’Italia participaran enguany al 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

Es farà del 23 al 26 de juliol

Reunió del Comissió de Focs / Ajuntament de Blanes

Reunió del Comissió de Focs / Ajuntament de Blanes

La 45a edició del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava – Trofeu Vila de Blanes ja té designades les empreses que participaran en aquesta nova edició que tindrà lloc del 23 al 26 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Santa Anna. El certamen pirotècnic organitzat per l’Ajuntament de Blanes compta amb un pressupost de 104.500 euros, el mateix que l’any passat.

La major part d’aquest pressupost es destina a la quantitat econòmica necessària per finançar la participació de les empreses pirotècniques, que perceben 19.000 € per venir a fer el seu espectacle. La resta correspon als costos dels premis i obsequis que es lliuren, així com a despeses d’organització que inclouen aspectes com ara la vigilància, la seguretat, el càtering, etc.

Els membres de la Comissió Tècnica del concurs s’han encarregat de destriar les pirotècnies que han presentat les pliques amb les respectives propostes perquè es pogués avaluar quines d’elles eren les escollides finalment. Després del dictamen emès pels membres de la comissió, el programa del concurs de focs d’aquest 2015 inclou tres empreses de l’Estat espanyol i una d’estrangera, més concretament d’Itàlia, i quedarà establert de la següent manera:

– Dijous 23 de juliol: Pirotècnia Valecea-Pir (País Basc)
– Divendres 24 de juliol: Pirotècnia Fireworks Lieto (Itàlia)
– Dissabte 25 de juliol: Pirotècnia Accitana Maria Angustias (Granada)
– Diumenge 26 de juliol: Pirotècnia Caballer FX-Global Focs (País Valencià)

La regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, que encapçala la Comissió Tècnica ha destacat: “Hem triat quatre pirotècniques amb un nivell de qualitat i professionalitat dignes pel Concurs Internacional de Focs, perquè continua sent un dels màxims atractius amb què compta el municipi i no podem decebre ni als blanencs i blanenques, experts en focs des de fa tants anys, ni als milers de visitants que durant aquests dies es desplaçaran fins a Blanes per gaudir-los”.

En aquest sentit, la regidora ha explicat quins criteris han seguit els membres de la comissió per escollir les empreses: “D’una banda, tal i com es contempla a les bases del concurs, hem convidat la Pirotècnia Accitana Maria Angustias, que és tota una garantia d’èxit perquè ha guanyat el Primer Premi en les dues anteriors edicions. De l’altra, hem apostat per una empresa jove que ja havia presentat la seva plica en anteriors ocasions, la basca Valecea-Pir. I per últim, per completar el programa, hem escollit dues empreses sòlidament consolidades com són la italiana Fireworks Lieto i la valenciana Caballer FX-Global, prou coneguda pel públic blanenc perquè ha participat en anys anteriors”.

Reunió de la Comissió de Focs / Ajuntgament de Blanes

Reunió de la Comissió de Focs / Ajuntgament de Blanes

Amb l’objectiu de poder tenir coberts tots els imponderables que poguessin sorgir durant els dies previs a l’inici del concurs, la Comissió Tècnica també ha triat dues altres empreses perquè estiguin de reserva. D’aquesta manera, si per algun motiu alguna de les pirotècnies titulars ha de renunciar a la seva participació, la tasca d’escollir les substitutes ja està avançada. Al tractar-se d’un concurs de rang internacional, s’ha reservat una empresa de Portugal, la Propyro Produtos Pirotécnicos, i una de valenciana, la Turís.

La 45a convocatòria del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava ha rebut enguany 10 empreses interessades en participar, el mateix nombre que es va registrar l’any passat. Aquest nombre és sensiblement inferior al que hi havia hagut en anteriors edicions –l’any 2013 se’n van presentar 23-, una davallada que la Comissió Tècnica considera que es deu a què els controls de marcatge i seguretat de la nova normativa europea són encara relativament recents i a moltes empreses no els ha donat temps d’adaptar-se. A més, la nova normativa no s’aplica encara a tots els països, cosa que dificulta l’entrada de productes pirotècnics a l’estat espanyol.

Inscripcions per participar al concurs com a Jurat Popular

Per segon any consecutiu, el concurs inclourà la possibilitat de poder participar com a jurat popular després que al 2014 va ser una de les principals novetats que es va introduir. El Jurat Popular estarà format per diverses persones designades pels membres de la Comissió Tècnica, així com per representants de les forces polítiques municipals. La novetat que es va introduir l’any passat és que hi haurà 12 persones que també formaran part que es triaran prèvia inscripció en convocatòria oberta a través del web de l’Ajuntament.

En cas que no es tingui accés a Internet, també es podrà fer la inscripció de manera presencial a la seu del Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, ubicat a Casa Saladrigas, al Carrer Roig i Raventós número 2 (a tocar del Passeig de la Mestrança i del Carrer Esperança). Sigui quin sigui el mitjà que es triï, caldrà omplir un full d’inscripció on tan sols cal incloure les dades de contacte, així com l’edat de l’aspirant a jurat.

Posteriorment a què s’hagin fet les inscripcions, s’efectuarà un sorteig per destriar les 12 persones que passaran a formar part del Jurat Popular. Els únics requisits que cal complir per inscriure’s és ser major d’edat i el compromís de complir les mateixes condicions que la resta de membres del Jurat Popular, com per exemple que han de presenciar tots quatre espectacles pirotècnics i valorar-los en funció de diversos paràmetres dels quals se’ls informarà.