EUiA de Blanes demana que s’ampliï l’horari de la biblioteca i la zona d’estudi

Façana de la Biblioteca Comarcal de Blanes

Text de la moció, que es presentrà en el ple del dia 21 de juliol

Blanes, que compta amb una ciutadania de més de 40.000 habitants, dels que uns 3.000 són estudiants, hauria d’oferir uns serveis municipals en consonància amb el volum de la demanda i d’acord a les necessitats de la ciutadania de Blanes en matèria educativa.

 

En els darrers anys, immersos en plena crisi, molts joves han reprès els estudis, i la taxa d’estudiants universitaris ha passat del 20% al 24%, essent els estudis superiors una de les vies dels joves per escapar de la crisi. Aquesta ha castigat els joves amb un percentatge d’atur que s’aproxima al 50% entre les persones de 16 a 30 anys, mentre que en el jovent amb estudis universitaris, l’atur es situa en el 9%

Es dóna la particularitat que la nostra vila no s’ofereix cap mena d’estudis universitaris, per la qual cosa els joves han de desplaçar-se fins a les ciutats de Vic, Girona o Barcelona per cursar els seus estudis superiors.

Una de les mancances o dificultats amb la que es troba aquest col·lectiu és que, els caps de setmana, al tornar, es troben què en període d’exàmens, (juny, setembre, nadal i gener), la biblioteca és tancada els caps de setmana. A més, la resta del any, l’horari del dissabte és excessivament reduït i limitat, per la qual cosa els hi és impossible trobar un espai adequat on estudiar

Així mateix, un altre dels problemes, ben conegut per tot el col·lectiu d’estudiants, és la impossibilitat de trobar lloc per treballar a la biblioteca a les tardes de dilluns a divendres, doncs tot i el gran volum d’estudiants citat anteriorment, tant sols hi ha 40 places a les taules de l’altell per estudiar. Així doncs, moltes vegades es dóna el fet que no hi ha cap lloc disponible, i s’han d’ubicar en altres espais, com la zona infantil, per disposar de taula o, directament, marxar de la biblioteca.

Una altre de les peticions que ens han fet arribar el jovent de la vila és que, com els membres del ple sabran, el nombre d’ordinadors portàtils i el seu ús a les aules per part dels estudiants, és creixent i generalitzat, en canvi, a les taules de la biblioteca comarcal, a les esmentades 40 places per estudiar, només hi ha 4 endolls disponibles per a connectar el portàtil. 

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’EUiA-ICV de Blanes, recollint les inquietuds i les demandes formulades per l’Espai Jove Alternatiu de Blanes, coincidint en la sensibilitat envers l’educació i la garantia d’uns serveis municipals excel·lents per a l’ús dels nostres estudiants, proposem al Ple l’aprovació dels següents acords:

Ampliar l’horari de la Biblioteca Comarcal de Blanes i obrir-la els caps de setmana, coincidint amb els períodes d’exàmens de les universitats de Girona i de Barcelona, així com en els períodes d’exàmens de Batxillerat i Selectivitat.

Redistribuir les plantes primera i l’altell de la Biblioteca Comarcal, per tal d’ubicar un major  nombre de places de taules d’estudi a la zona d’estudi de l’altell.

Dotar una petita partida pressupostària per tal de dur a terme l’electrificació i dotació de nous punts de connexió elèctrics a les taules d’estudi  de la Biblioteca Comarcal.