L’alcaldable d’ERC Àngel Canosa diu que a l’Ajuntament prioritzarà la despesa social per aconseguir més equitat

Àngel

Àngel Canosa: «Blanes i Catalunya viuran el propers mesos moments que volem que siguin decisius»

Àngel Canosa Fernàndez, de 45 anys, va néixer a Barcelona però està vinculat a Blanes des de fa molts anys. És advocat i va exercir de jutge a Blanes. Està casat amb una blanenca i té tres fills. És membre del Grup Manaies de Blanes. Ara fa 14 mesos l’assemblea local d’ERC el va escollir com a alcaldable, amb l’objectiu que el partit republicà torni a estar representat a l’Ajuntament. La passada setmana ens va concedir aquesta entrevista.

ERC Blanes ha triat com a eslògan de campanya el lema «Nou Blanes». Per què?

Realment no ha estat així. Fa més d’un any que aquest afany acompanya a gairebé totes les nostres manifestacions. Va coincidir en el temps amb la crida a un «Nou País». Ara el que ha arribat és l’hora d’esperonar la ciutadania amb un ‘fem-lo’.

Hem continuat amb el concepte ‘Nou Blanes’ pel fet que ara és més actual i necessari que mai. El nostre poble, Blanes i, per descomptat, també Catalunya, ha de viure els propers mesos moments que volem que siguin decisius.

Què vol dir, doncs, ‘Nou Blanes’?

Vol dir canvi democràtic i capacitat autocrítica, vol dir prendre decisions compartides, vol dir fer un poble obert a tots i pròsper, vol dir treballar plegats i compartir objectius. És un compromís amb tots els nostres veïns.

Com ho pensen fer això?

Treballant fermament des del compromís amb la ciutadania, comptant-hi. Aquest compromís també vol dir fer servir a la vida política municipal uns valors. Uns valors que, com a republicans, ens han de fer de guia i de suport: honestedat, transparència, eficiència, proritat pel bé comú… Ho farem comptant amb la participació i la implicació de tots perquè estem convençuts que Blanes necessita molt més que vuit partits o coalicions, o que 21 regidors. Escoltarem tothom que vulgui parlar i decidirem entre tots.

Treballarem per aconseguir un pressupost participatiu consensuat amb els altres partits polítics, amb entitats, associacions, plataformes, col·lectius… ERC, en aquest pressupost, prioritzarà l’augment de la despesa social que fixi un objectiu clar: aconseguir més equitat i justícia social. Volem ser-hi més, per qui més ho necessiti.

Ho farem també donant compliment a allò que el poble està exigint: obrirem les portes i arxius de l’Ajuntament. La casa gran ha de ser una casa oberta. I el més important: ho volem fer entre tots, sense personalismes ni gent de primera o de segona, ni barris o comerços de primera ni de segona.

Que n’opina d’aquells que diuen que ni vostè ni cap integrant de la llista d’ERC té cap experiència ni cap coneixement de la vida del municipi.

Els respecto, i pel que fa a l’experiència prèvia els he de donar la raó. Tothom comença algun cop, oi? Tanmateix, crec que és un comentari que situa còmodament a qui el diu en aquell immobilisme, en aquell estat de coses dels de casa i de deixar fer a qui sempre ho ha fet que, en bona part, ens ha portat fins aquí. A més, ben el contrari, ho veig com un avantatge. Nosaltres no acudim a aquestes eleccions amb afanys personals, ni per continuar discussions antigues o desavinences entre els de sempre. El que us deia abans, el nostre objectiu no són els personalismes sinó el bé comú, la gent, les persones.

Al mateix temps, vull dir que confiem molt en els funcionaris de l’Ajuntament. Han estat víctimes de retallades, i moltes vegades fins i tot de menyspreu, però, malgrat això, estem segurs de la seva capacitat de treball. En una ciutat tan poblada i tan important com la nostra, ells han de ser una peça decisiva i la seva implicació de ben segur que serà positiva.

Per Àngel Canosa i la candidatura d’ERC de Blanes «l’objectiu és el bé comú, les persones»

Parlar bé dels funcionaris, això no és el que se sent pel poble moltes vegades.

Com a tot col·lectiu, dins del funcionariat poden haver-hi espavilats que s’aprofitin de la seva condició. No pot passar això en el món dels empresaris, o de la política o en la judicatura, per exemple? Evidentment, qualsevol conducta inapropiada ha de ser condemnada i, si cal, sancionada. Però això no vol dir, de cap de les maneres, que el col·lectiu de funcionaris i treballadors públics hagi de ser mirat de reüll. Tenen tot el nostre suport i confiança pel futur que encetarem de maig endavant.

Un compromís de transparència.

Un dels nostres compromisos és presentar a l’aprovació del ple una moció perquè es faci una auditoria completa de la gestió municipal. Caldrà decidir-ne, entre tots, l’abast tenint en compte el cost i l’oportunitat. Si resulta aprovat així al ple, haurem d’estar ben atents al resultat per saber si cal actuar exigint responsabilitats. A la vegada, i cal tenir-ho ben clar, tota la informació d’aquesta auditoria serà a l’abast de la ciutadania i, entre tots, prendrem les decisions corresponents.

Què és el primer, segons ERC, que ha de fer aquest Ajuntament?

Garantir els drets dels seus ciutadans. Primer, els drets essencials que afecten als més necessitats: habitatge, subministraments energètics, alimentació, educació, farmàcia. No podem omplir-nos la boca defensant opcions econòmiques o actuacions conjuntes de gran abast si, inicialment i de manera urgent no ens posem d’acord amb això.

En aquest àmbit, per sort,  tot i que em sembla trist que hagi estat així, diferents col·lectius han passat la mà per la cara a moltes forces polítiques en la vida municipal, la qual cosa diu molt a favor del teixit social. El primer que farem serà mirar de trobar-nos amb aquests col·lectius i treballar-hi plegats. Essent molt gràfic i a risc que algú ho pugui mal interpretar: ”Ells tenen la gent i coneixen les necessitats i l’Ajuntament ha de tenir els mitjans, ens hi hem de posar a treballar”.

Això, lògicament, no ha de fer defallir actuacions en altres aspectes, com ara la promoció turística del nostre poble, que la volem fer de la mà dels professionals del sector, la promoció econòmica del poble, en general. Cal ser més àgil i eficient des de l’Ajuntament, fomentar el cooperativisme  i la vitalitat econòmica del barris. Escoltar la pagesia o el sector de la pesca, moltes vegades silenciats, és una necessitat. Explorar vies de reindustrialització. L’Ajuntament és l’eina per treballar pel seu poble, hem d’aconseguir que sigui un nexe d’unitat i treball conjunt de tots.

Ara, a nivell més personal: què en treu, Àngel Canosa, de tot això de ser alcaldable?

Bé, fins ara, la possibilitat de tenir molts més maldecaps. Més d’un, en aquest darrers 15 mesos, ha volgut criticar la persona o la conducta; han pogut jutjar si el meu perfil era o no l’adient o si era prou conegut o tenia l’imaginari emocional i vital d’altres partits o m’influïen algunes amistats.

Moltes vegades, aquestes crítiques s’han fet privadament, a les meves esquenes. No puc dir que això no afecti, però n’estic molt segur que durant els darrers 14 mesos hem pogut fer el primer tram d’un camí que ens ha de portar a treballar per un poble millor. Aquell Nou Blanes al qual vostè feia referència abans.

Tots els que han format part d’aquest projecte mereixen la meva estima i respecte, els que han marxat o els que han arribat a l’últim moment perquè ja hi eren, d’antuvi. Tots han permès que, a hores d’ara, ERC Blanes sigui un projecte real que té per únic objectiu fer un Nou Blanes, un Blanes de mida humana i que aspiri a tot. I això, el repte i la feina en comú, és la medicina que desfà els maldecaps. Convidem a tots els blanencs i blanencas a fer aquest Nou Blanes amb nosaltres.