Carta de les 72 PAHs catalanes al president de CatalunyaBanc

catalunyabanc_blanesBenvolgut Sr. José Carlos Pla Royo:
Des de les 72 PAHs de Catalunya ens adrecem en una carta oberta a vostè com a President Executiu de CatalunyaBanc per exigir la retirada de la denúncia a les 17 companyes de la PAH-Terres de l’Ebre.

En primer lloc, volem manifestar que abans de realitzar l’acció a la sucursal de Catalunya Caixa, l’Angel i la Pah de Terres de L’Ebre vam intentar durant mesos la via del diàleg amb l’objectiu d’arribar a un acord per aquest cas.

Lamentablement, la seva resposta sempre va ser la mateixa: els interlocutors de CX es van negar rotundament a oferir cap solució a l’afectat, negant el diàleg i bloquejant la negociació.

Per si fos poc, aquesta falta de diàleg i negociació de CX, es donava mentre vostè negociava la venta de l’entitat al BBVA, i la de la gestió de les hipoteques al fons voltor Blackstone. Tot això -recordem-ho- amb una entitat, rescatada amb 13.000 milions d’euros i mal venuda deixant un deute de gairebé 10 mil milions d’euros a la ciutadania. Tot això, una vegada més sense cap tipus de contraprestació social.

Per sort l’Angel no estava sol. Va poder fer front a l’angoixa de l’amenaça del desnonament i la desesperació del deute de per vida, amb l’acompanyament col·lectiu de la PAH de les Terres de l’Ebre. Des de la Plataforma, vam assessorar-lo, donar-li suport i comprometre’ns a lluitar pel seu cas -com fem amb tota la resta de casos que arriben a la PAH- a través de la via de la negociació i la pressió -sempre utilitzant mitjans no violents- per arribar a un acord favorable. Per aquest motiu, vam organitzar una acció el dia 5 de novembre, que davant el bloqueig en la negociació vam haver d’allargar fins al dia 7 de novembre. Una acció que estava plenament emparada en el dret fonamental a manifestació i llibertat d’expressió, i que en cap moment va recórrer a la violència.

catalunyabanc_blanes2No obstant, ens trobem avui davant d’un procediment judicial obert per una denuncia de Catalunya Caixa que és totalment injust i sense sentit. S’acusa a 17 companyes de nou delictes: extorsió, coaccions, violació d’establiment públic obert al públic, provocació, conspiració i proposició per cometre un delicte d’ extorsió, omissió de perseguir delictes, denegació d’auxili, manifestació il·lícita, associació il·lícita i deslluïment. Tot, acusacions falses que busquen desviar l’atenció d’allò que és essencial: que amb el frau hipotecari entitats com Catalunya Caixa segueixen violant un dret humà com el dret a l’habitatge.

Senyor Pla, aprofitem per recordar-li l’article 47 de la Constitució Espanyola: “Todos los espanyoles tenen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos.” Li preguntem: Que faria vostè davant una amenaça de desnonament? Que estaria disposat a fer si veies que es queda directament al carrer, sense recursos, i amb un deute impagable?

Senyor Pla, vostè és el primer que és conscient que la denúncia realitzada contra les disset persones que han estat imputades és absolutament desmesurada i el procediment iniciat no te cap mena de sentit. Sotmetre a un procediment judicial a 17 persones, totes elles activistes de la PAH que van actuar de forma solidaria per defensar el dret a l’habitatge és un despropòsit.

Senyor Pla, l’advertim que la màxima “si ens toquen a una, ens toquen a totes” no és una frase feta per la PAH, sinó un principi fonamental que guia el moviment. Tan sols que es condemni a una sola activista de la PAH per una pena injusta, vindrem tota la resta a darrera.

Per totes aquestes raons, les 72 Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya, li exigim que es retiri de forma immediata la denuncia contra les 17 persones imputades per l’acció a la sucursal de Catalunya Caixa d’Amposta el dia 5 de novembre de 2014.

Finalment, no volem deixar d’aprofitar l’ocasió per a tornar a recordar-li que CX és una entitat rescatada amb fons públics i que, en conseqüència, hauria de comportar-se com a tal i oferir unes mínimes contraprestacions socials, en comptes de dedicar-se a perseguir penalment a les víctimes de les seves males pràctiques.

Sense més,

Les 72 Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya.