Blanes enceta la Setmana per la Pau amb la campanya per eliminar 10 milions de mines al Sàhara

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

L’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social i la Biblioteca Comarcal, organitza durant aquests dies els actes que formen part de la Setmana per la Pau, que enguany inclouen quatre activitats centrals.

El cicle culminarà el 30 de gener, coincidint amb el Dia de la No Violència i la Pau que es commemora en aquesta data en motiu de l’aniversari de la mort del Mahatma Ghandi.

Les activitats d’aquest cicle tenen per objectiu promoure la cultura de la pau a través de campanyes de sensibilització social, amb accions i propostes d’educació, així com dinamitzar i implicar les entitats del territori en l’organització d’actes. També es cerca treballar conjuntament amb la ciutadania per afavorir el creixement d’una consciència cívica i ben informada a favor de la pau.

Documental Las Flores del Muro

La Setmana per la Pau 2015 es va encetar ahir al vespre a la Biblioteca Comarcal amb dues activitats organitzades amb el suport de l’artista sahrauí Mohamed Moulud Yeslem. Ell és el promotor de la campanya Per Cada Mina, una Flor, un projecte de sensibilització ciutadana sobre el mur militar –el més gran que hi ha al món després de la muralla de Xina- que separa el Sàhara Occidental en dos, amb una longitud de 2.700 quilòmetres i que amaga entre 7 i 10 milions de mines antipersones i antitancs.

El què s’anomena mur de la vergonya no tan sols separa a milers de famílies sahrauís des de fa més de 30 anys: ha matat o mutilat víctimes civils amb les mines que amaga. Per donar a conèixer aquesta realitat, que ignoren moltes persones arreu del món, les dues activitats que es van fer ahir van consistir en la inauguració de l’exposició Art per la Pau que es podrà visitar fins al 31 de gener, així com la projecció del documental Las Flores del Muro, dirigit per Mohamed Moulud Yeslem.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

La regidora de Cooperació i Solidaritat, Susana Ramajo, acompanyada de membres de la comissió, artistes i entitats que donen suport a la campanya, van encapçalar tots dos actes protagonitzats per Mohamed Moulud Yeslem, que va introduir el visionat del documental recordant els objectius de la campanya internacional contra el mur i les mines que amaga. Es volen reunir 10 milions de flors que es facin als tallers de manualitats dels col·legis, així com en centres d’art i cultura, i anar a plantar-les davant mateix del mur.

Es tracta que, el què no han aconseguit ni les delegacions diplomàtiques ni la ONU, ho pugui assolir la força de la societat civil. A Blanes, la campanya Per cada Mina, Una Flor va començar a caminar l’agost del 2014 a través de la implicació de l’entitat blanenca La Focal, que també va projectar el documental de Mohamed Moulud Yeslem formant part del cicle Docus a la Fresca.

Pel que fa a l’exposició Art per la Pau que s’allotja al vestíbul de la Biblioteca Comarcal, inclou 15 quadres de Mohamed Moulud Yeslem fets amb les tècniques d’oli i acrílic sobre tela. Entre elles, hi ha tres versions sobre El Mur de la Vergonya, Mirades Còmplices, El color de la primavera àrab, o bé la impactant obra El Volcà Aminetu Haidar.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Manifest per la Pau, un conte amb Asha Miró i projectes de cooperació

Els actes organitzats a Blanes en motiu de la Setmana per la Pau 2015 culminaran a finals de la setmana vinent amb tres noves cites. La primera serà la lectura del Manifest per la Pau que es farà el dijous 29 davant de l’Ajuntament i les altres dues activitats s’emplacen per l’endemà divendres 30 de gener, de nou a la Biblioteca Comarcal.

La primera d’elles serà una sessió molt especial de l’Hora del Conte, ja que anirà a càrrec d’Asha Miró, autora de la narració que oferirà a la canalla: Komal i l’Estel de Colors. La lectura tindrà lloc a les sis de la tarda, mentre que a les vuit del vespre es farà el lliurament dels Fons als Projectes de Cooperació amb el Tercer Món. Tots dos actes s’allotjaran a la Sala Roberto Bolaño.

Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau, a les escoles

A banda d’aquests actes centrals, a Blanes també s’han organitzat activitats per fomentar la pau proposades per la Comissió d’Activitats Educatives Solidàries (CAES), que es duen a terme als mateixos centres educatius. Enguany s’ha centrat en la figura de Malala Yousafzai, l’estudiant, activista i bloguera pakistanera, que l’any 2014 va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau.

Prenent com a referència una de les frases més conegudes de Malala Yousafzai “Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món. L’educació és l’única solució”, s’utilitza un llapis com a eslògan del Dia de la Pau. Entre les activitats que la CAES ha proposat als centres escolars blanencs s’inclouen retallar cares de la Malala i posar frases adaptades que hagi pronunciat; decorar els passadissos amb frases significatives de l’activista pakistanesa, o bé visualitzar el vídeo El coratge de la Malala.