Els conreus i la desembocadura de la Tordera van protagonitzar la caminada del SELWA a Blanes

Visita al Delta de la Tordera

El  passat  dissabte  28  de maig  va tenir lloc la segona caminada del SELWA d’enguany del programa «Descobreix el patrimoni de l’aigua de la Selva». Aquesta caminada, que va ser coorganitzada amb l’entitat mediambiental s’Agulla, que va fer el guiatge general, la Cooperativa Agrícola de Blanes, que ens va oferir explicacions sobre els conreus de la zona, i l’Ajuntament de Blanes, va reunir un total de 70 persones. Amb aquesta són ja 17 les caminades guiades organitzades, fet que confirma la bona acceptació que tenen per part de la ciutadania.

 

La visita guiada va començar a Sa Palomera

El municipi de Blanes va acollir aquesta nova caminada amb la Tordera com a principal protagonista. La caminada es va iniciar a Sa Palomera, l’inici de la Costa Brava, on es varen fer les primeres explicacions per part  d’en Joan Mora, de l’entitat mediambiental s’Agulla.

Posteriorment, la caminada va resseguir el passeig de la platja de s’Abanell fins a la desembocadura de la Tordera, passant abans per les noves instal·lacions de la dessalinitzadora de la Tordera, punt on es va aprofitar per explicar com es capta actualment l’aigua de mar i s’envia cap a les instal·lacions de tractament, uns metres més amunt del riu.

Conreus de verdures

Abans d’arribar a la desembocadura, també es varen visitar els antics pous de captació d’aigua de la dessalinitzadora, actualment descoberts de sorra i exposats al mar, que com es va explicar és conseqüència dels problemes de regressió de les platges que afecta a tota la zona en els darrers anys.

Un  cop  arribat a la desembocadura es va aprofitar per explicar els valors ecològics i naturals de la llacuna que es forma abans de desembocar l’aigua al mar, especialment per a les aus migratòries.

També es varen comentar les obres d’adequació d’ús públic realitzades recentment, especialment amb la instal·lació de tanques per evitar el pas de persones cap a la zona de llera on nidifiquen i descansen les aus.

En paral·lel al riu

L’itinerari va prosseguir aleshores en paral·lel al riu Tordera fins que es va aprofitar per fer l’esmorzar. En aquest punt es va explicar la importància de les aigües subterrànies per a la Tordera, el funcionament dels aqüífers, la recuperació de la qualitat de les aigües en els darrers anys, etc., així com la

Delta de la Tordera

importància de la fauna associada al riu i que molts cops passa desapercebuda.

També es va aprofitar per comentar la recuperació dels nivells d’aigua de l’aqüífer que s’observen en els darrers anys, sobretot després de la sobreexplotació a la que estava sotmès

Finalment, a la darrera part de la caminada es va passar per davant de la dessalinitzadora de la Tordera, on es va explicar el tractament de l’aigua marina per fer-la apta pel consum humà, tot de camí cap a les hortes d’en Xavier i l’Agustí Robert, membres de la Cooperativa Agrícola de Blanes que molt amablement ens varen ensenyar els cultius que tenen, el tipus de reg que utilitzen, els tractaments, els sistemes de pol·linització dins dels hivernacles, etc.

A la dreta, el pous de la dessalinitzadora, pendents de ser retirats per l’Agència Catalana de l’Aigua

Cal ressaltar l’interès dels assistents en aquesta part de la caminada, on es varen poder veure els hivernacles amb tomates, albergínies, mongetes, pebrots, etc., i, també, els cultius exteriors amb les darreres carxofes de la temporada, patates, porros, etc.

Edició: JFG – Text i fotos: Conselll Comarcal de la Selva