El cau de Blanes celebra el 50è aniversari amb diverses activitats que s’allargaran fins l’estiu del 2015

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Durant el curs 2014-2015 l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa (AEiG) ha organitzat diverses activitats per festejar els 50 anys de vida que ja ha assolit.

Des de l’any 1965, l’Agrupament –conegut també popularment com el cau- ha deixat la seva històrica empremta a Blanes, de manera que diferents generacions de nois i noies han participat amb l’entitat activament.

El tret de sortida dels actes commemoratius es va fer dissabte passat 11 d’octubre, amb la celebració del PAS. L’inici d’aquest primer acte d’aniversari va estar carregat de simbolisme, quan tots els infants i joves del cau de Blanes es van aplegar a la Plaça de l’Església a primera hora del matí. Allí, després que uns personatges imaginaris que recordaven al geperut de Notre Dame van presentar-se als nois i noies, tots plegats van poder sentir 50 campanades que festejaven els 50 anys del cau, mentre que el cerimonial de menjar el raïm va ser substituït per uns coneguts caramels de xocolata.

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Posteriorment, els participants van protagonitzar una gimcana que es va fer al llarg de tot el matí, i que va tenir per escenari els carres del centre de la vila. Després d’un dinar que es va allotjar al Passeig de Dintre, en aquest mateix indret es va fer l’acte on els escoltes i guies, en assolir una determinada edat, canvien a un grup més gran, el què es coneix com la celebració del PAS.

La trobada va aplegar als 160 infants que formen prat del cau de Blanes, així com els 30 caps voluntaris que fan possible que tots ells gaudeixin de l’educació en el lleure, l’objectiu que mena l’AEiG Pinya de Rosa. A més, fer festejar l’efemèride dels 50 anys, en el PAS d’aquest 2014 es van poder veure diferents fotografies d’activitats realitzades per l’entitat al llarg dels seus cinquanta anys de vida, penjades entre els arbres del Passeig de Dintre.

Val a dir també que l’acte va comptar excepcionalment amb la participació d’antics membres de l’agrupament, que van recordar els anteriors anys en què ja s’havia realitzat aquesta mateixa cerimònia. També van ser al Passeig de Dintre els pares i mares dels nois i noies que dissabte, com és habitual en tots els actes del cau, eren els principals protagonistes.

Acte per donar el tret de sortida

La presentació dels actes de celebració d’aquest primer mig segle de vida del cau de Blanes tindrà lloc demà divendres 17 d’octubre a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes. L’acte, que serà obert a la participació de tothom que vulgui afegir-se a la celebració, l’encapçalarà l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la comissària de la demarcació de comarques gironines dels Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi de Catalunya, Anna Camacho.

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

L’objectiu que s’ha marcat l’entitat blanenca a l’hora de plantejar-se els actes commemoratius dels 50 anys és que sigui una festa inclusiva que comptarà amb la presència tant d’actuals com d’antics membres de l’agrupament, escoltes i guies que en algun moment de la seva vida hi han format part. A més, la voluntat explícita és que tots els blanencs i blanenques, així com associacions i entitats del municipi s’afegeixin i participin en la festa.

Activitats fins a l’estiu del 2015

A banda de la celebració del PAS i l’acte oficial del proper divendres, la resta d’activitats programades s’aniran celebrant al llarg dels següents mesos perquè culminin l’estiu de l’any vinent. Així, el 14 de desembre es farà una Marxa Popular per recollir diners per la Marató de TV3, i durant les festes de Nadal es farà la tradicional Quina a l’Esbarjo el 4 de gener de 2015.

Més endavant, el cap de setmana del 21 i 22 de febrer, se celebrarà la Diada del Pensament, i el 14 de març es farà el Cau al Carrer. De cara a la Diada de Sant Jordi hi haurà muntada la tradicional parada amb la venda de llibres i roses i es presentarà el llibre del 50è aniversari. L’Acte Central s’ha programat perquè se celebri del 15 al 17 de maig de 2015, mentre que a finals de juny es farà una Acampada Popular i de cara a l’estiu s’està organitzant una exposició amb les imatges del 50è aniversari.

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Foto: AEiEG Pinya de Rosa de Blanes

Amb la realització de tot aquest seguit d’activitats, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa de Blanes pretén incidir en dos aspectes claus. Per una banda, la celebració reivindica la feina feta al llarg dels 50 anys de vida del cau, amb la presentació del llibre i l’exposició. Per altra banda, el segon aspecte més conceptual de la celebració és fer difusió de l’escoltisme, que es conegui el moviment i alhora que es faci visible l’oferta d’educació en el lleure present en el país des de fa dècades.

Precisament per assolir aquest darrer i transcendental objectiu la festa del PAS que ha servit per donar el tret de sortida al seguit d’activitats dels 50 anys es va decidir celebrar al centre de la vila. Així es va aconseguir que qui es va passejar la tarda del dissabte pel nucli històric de Blanes, compartís la celebració amb la gran família del cau.