Concurs de Focs d’Artifici de Blanes: una avaria informàtica afecta el dispar de la Pirotècnia Zaragozana

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Una avaria en el sistema de comandament informàtic que va patir la Pirotècnia Zaragozana, va afectar el dispar dels efectes pirotècnics que havien de configurar el seu espectacle. L’empresa aragonesa participava la nit d’ahir dissabte al 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que se celebra a Blanes del 24 al 27 de juliol.

Segons van explicar els responsables de la Pirotècnia Zaragozana, al fallar-los el sistema informàtic amb què es programen les seqüències de llançament dels diferents trams de l’espectacle, aquest no va poder ser tot el lluït que tenien previst que fos. Això va ser a causa que les diferents seqüències d’efectes del castell de focs es van haver d’anar llençant de manera manual.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

L’avaria va fer que al principi, durant uns minuts, el cel de Blanes es quedés mut, sense cap tipus d’efecte disparat al cel, provocant una irada protesta per part del públic congregat principalment a les platges. Si bé durant el dispar també van haver-hi aplaudiments, la impressió en conjunt del públic que està molt avesat a presenciar espectacles pirotècnics a Blanes va ser negativa.

La jornada del dissabte es quan habitualment el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava registra un major nombre de visitants que arriben al municipi. Alguns d’ells ho fan des de molt lluny, atrets pel prestigi amb què ja compta el certamen.

A més, aquest any la jornada va coincidir amb el dia central de la Festa Major de Blanes, ja que se celebra la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila, i és quan els blanencs i blanenques viuen amb més intensitat el cicle festiu.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

El 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava ha comptat enguany amb 104.000 euros de pressupost, dels quals 76.000 euros són pels espectacles que ofereixen les empreses pirotècnies, que reben 19.000 euros per disparar cada nit. La resta del pressupost és per cobrir les despeses d’organització, entre elles els 6.000 euros en metàl·lic per a la pirotècnia que guanyi el primer premi.

La Pirotècnia Zaragozana és una de les més veteranes que hi ha a l’estat espanyol, ja que va ser fundada l’any 1860. Els seus focs s’han pogut veure al certamen blanenc en diverses ocasions i, malgrat ha obtingut vàries vegades la segona i tercera posicions, mai no ha arribat a guanyar el primer premi.

La Comissió Tècnica del Concurs de Focs estudiarà si sanciona l’empresa

La Comissió Tècnica del Concurs de Focs d’Artifici, que té cura de la tria de les empreses que hi participen, estudiarà si proposa a l’Ajuntament de Blanes que se l’hi imposi alguna sanció a la Pirotècnica Zaragozana per l’incident que va patir a l’hora de oferir el seu espectacle aquest passat dissabte. Aquesta decisió podria donar-se a conèixer dimarts vinent, quan està previst que es reuneixin la Comissió Tècnica i el Jurat Popular del certamen blanenc per emetre el veredicte de la 44a edició.

El 44è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava finalitzarà avui diumenge amb la seva quarta i darrera nit. En aquesta ocasió l’encarregada d’oferir el castell de focs serà la Piorotècnia Privatex-Pyro, d’Eslovàquia, que participa al certamen blanenc per primera vegada.