Blanes celebra els actes més tradicionals de la Festa Major per Santa Anna i Sant Jaume

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Avui dissabte Blanes ha celebrat el dia central de la Festa Major amb motiu de la festivitat de Santa Anna, patrona del municipi, concentrant les activitats més tradicionals del cicle festiu. La jornada s’ha iniciat revivint un dels actes més històrics que encara es conserven, la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes.

Josep Marigó, que portava la característica vara d’alcalde, ha encapçalat la cercavila acompanyat per membres de l’equip de govern, regidors i regidores de l’Ajuntament, i representants de les forces de seguretat del municipi. Tots ells anaven precedits per la música que tocava la Banda Musical de Blanes, així com pels balls dels dos gegants del municipi, en Gastó i na Caterina, a càrrec dels membres de la Colla Gegantera.

La comitiva ha arribat fins la parròquia Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat en honor a la patrona, i després tots els seus components han iniciat la tornada fins el lloc de partida, davant l’Ajuntament. Val a dir que avui la homilia ha anat a càrrec d’Enric Tubert, rector de Palamós, que va ser ordenat a Blanes ara fa 25 anys. Per això se l’ha convidat avui a participar en la missa de la patrona.

El Ball de Morratxes retorna als seus orígens

Seguint la tradició recuperada des de fa uns anys, en acabada la missa s’ha fet el Ball de Morratges a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra. La dansa s’ha fet acompanyada de la música en directe de la Cobla Sabadell, dirigida avui per Josep Maria Guinart. El ball ha retornat als seus orígens, ja que s’ha tornat a interpretar al Passeig de Dintre.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

L’any passat es va fer una prova i es va traslladar a la Plaça dels Dies Feiners, un espai molt més ample i amb capacitat per allotjar un major nombre de públic. El resultat, però, va ser valorat negativament, sobretot per la calor que van passar tant el públic com els dansaires, ja que es programa a 2/4 de 2 del migdia, així com perquè el terra, al ser de ciment, no els va tant bé com el de pedra del Passeig de Dintre. Per tots aquests motius, enguany s’ha retornat al seu lloc originari.

Després que els dansaires de l’esbart han acabat el ball i s’ha fet la foto de família amb l’alcalde i els regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, ha vingut la part més participativa del Ball de Morratxes. I és que des de fa pocs anys, es dóna l’oportunitat al nombrós públic assistent que, formant parella amb balladors i balladores de l’esbart, facin la corranda final del Ball de Morratxes.

Els actes d’avui al matí s’han tancat amb una breu audició de sardanes, a càrrec de la Cobla de Sabadell, que a la tarda estava previst que fes una nova sessió en el mateix emplaçament.

Trofeu a la Pirotècnia guanyadora del Concurs de Focs d’Artifici 2013

El vespre d’ahir divendres, l’Ajuntament de Blanes va lliurar a la Pirotècnia Ma Angustias Pérez el trofeu corresponent al 43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, després que aquesta empresa de Granada va guanyar el Primer Premi en la passada edició. L’acte es va allotjar a la Sala de Plens del consistori, i el va encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de regidors i regidores, així com dels membres de la Comissió Tècnica del concurs.

El batlle va lliurar a la representant de l’empresa, Luis Pérez, una reproducció del conjunt rocós de Sa Palomera, des d’on precisament es disparen els efectes pirotècnics del concurs. L’acte es va fer ahir, hores abans la pirotècnica granadina oferís el seu espectacle pirotècnic, que va ser molt ben valorat pel públic assistent, sobretot per les seves acurades i artístiques composicions, així com per l’espectacularitat dels seus efectes.

Després del castell de focs, per celebrar la nit de la revetlla de Santa Anna, un dels actes més destacats inclosos al programa de Festa Major va ser el concert que es va allotjar a l’Escenari Festa Major, a càrrec del veterà grup La Salseta del Poble Sec. De fet, es pot dir que aquesta formació ja ha esdevingut un clàssic al llarg de diverses edicions del cicle festiu blanenc.

Tot just fa dos anys que ja va venir a Blanes, també coincidint amb el dia abans de la celebració de la patrona. Centenars de persones van omplir la Plaça dels Dies Feiners de gom a gom, disposats a passar una nit ballant als diferents ritmes que va anar atacant l’orquestra, amb temes i cançons per a tots els gustos fins a la matinada.

Actes a l’Hospital-Asil Sant Jaume

Si bé avui dissabte és el dia central de la Festa Major de Blanes que concentra la major part d’actes tradicionals, ahir el municipi també va viure un altre cicle que se celebra des de fa molts anys. Es tracta dels actes que s’allotgen a l’Hospital-Asil Sant Jaume en motiu del seu patró. La celebració es va encetar amb una missa que es va fer a la capella d’aquesta institució. L’acte el va encapçalar l’alcalde de Blanes, acompanyat de regidors i regidores del consistori, membres de la Fundació Asil Sant Jaume i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que s’encarrega de la gestió del centre sociosanitari.

Després, la festa va continuar a una sala interior de l’Hospital-Asil, ja que la pluja que va caure de manera intermitent al llarg del matí va fer aconsellable no sortir al jardí del recinte com s’acostuma a fer per Sant Jaume. La Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria va oferir un breu concert amb peces clàssiques de festa, acompanyant així els balls dels cap grossos de la Colla Gegantera. Els protagonistes de la festa van ser els residents de l’Hospital-Asil Sant jaume, als quals se’ls va oferir un refrigeri mentre gaudien de la celebració. Finalment, tot i la limitació d’espai que hi havia, per no perdre el costum, també es van ballar sardanes.