Campanya d’estiu ‘Projecte Platges’ per fomentar el reciclatge d’envasos de vidre a Blanes i Lloret

Foto: Ajuntament de Blanes

Foto: Ajuntament de Blanes

Ahir a la plaça del pi del paratge de Santa Cristina de Lloret de Mar, es vafer la presentació de la campanya Projecte Platges, que té per objectiu promoure el reciclatge de vidre especialment en les zones costeres on, amb l’augment de turistes, s’arriba a quadruplicar la generació d’aquest residu.

La campanya ha estat endegada per l’entitat Ecovidrio, el Consell Comarcal de La Selva i els Ajuntaments de Lloret i Blanes que han estat escollits, juntament amb altres 13 municipis a nivell de l’Estat Espanyol per a participar en aquesta campanya.

Ecovidrio és l’entitat que té assignat un conveni amb l’Agència Catalana de Residus, per la gestió integral dels envasos de vidre que ajuda a finançar als ens locals les despeses derivades de la recollida selectiva d’aquesta fracció.

Jordi Orobitg, vicepresident del Consell Comarcal, ha manifestat que «el vidre representa el 8% del pes de la bossa de residus. D’aquest volum se’n va reciclar un 42% però la resta va anar a l’abocador». De les 2.076 tones de vidre recollides es van fabricar 2.076 tones de vidre nou, ja que és reciclable al 100%».

Foto: Ajuntament de Blanes

Foto: Ajuntament de Blanes

David Martinez, gerent d’Ecovidrio a Catalunya ha explicat que la campanya té dos objectius: 1.- Augmentar el nombre de grans productors, sobretot del sector de l’hostaleria.

2.- Promoure el reciclatge entre els turistes i ciutadans amb una campanya treballada a través d’informadors que amb entrevistes i díptics realitzaran aquesta tasca pedagògica. A més, els grans contenidors verds (iglús) s’han serigrafiat amb una imatge gràfica divertida i fresca.

Pel que fa al servei de porta a porta de grans productors, i per fer més fàcil aquest reciclatge, s’ha realitzat un treball de camp que ha permès conèixer les necessitats dels establiments i millorar aquest servei, amb el repartiment de bujols i iglús.

En el cas de Blanes, per facilitar el servei de porta a porta, s’han incorporat uns iglús que disposen d’un sistema hidràulic que permet aixecar i buidar fàcilment els bujols per part dels treballadors del local.

Repartiment de contenidors a Blanes

A la zona turística de Blanes s’han repartit contenidors propis en 118 establiments i 7 càmpings, i s’han substituït 32 contenidors de grans dimensions de recollida selectiva de vidre pel nou model Vacry amb el dispositiu hidràulic.

Foto: Ajuntament de Lloret de Mar

Foto: Ajuntament de Lloret de Mar

D’aquests 32 contenidors, n’hi ha 13 –els que estan situats a primera línia de mar- que s’han decorat amb un vinil extern amb imatges de caire estiuenc per promoure d’una manera distesa la utilització d’aquests contenidors tant a nivell professional com de la ciutadania i els visitants en general.

D’aquesta manera, arreu de Blanes s’han repartit durant aquests dies un total de 225 contenidors específics de mida mitjana i se n’han instal·lat 37 del model Vacry de grans dimensions. Manel Verde ha tancat el seu parlament recordant que l’objectiu de les dues campanyes conjuntes que s’estan fent a Blanes és que la fracció de rebuig ja no inclogui l’elevat nombre d’envasos de vidre que s’acostuma a recollir.

El Consell Comarcal de la Selva lidera l’organització i la programació de les actuacions que es faran al territori en aquest projecte, sobretot al municipi de Blanes on té delegades les competències de gestió de residus i el seguiment de la valoració de resultats. A més, la campanya s’emmarca dins el lema comarcal de ‘Recicla i marca’t un punt’.

161 establiments adherits a Lloret

A Lloret de Mar s’ha centrat la campanya en incrementar el nombre de grans productors que puguin adherir-se al servei de recollida porta a porta de vidre. Actualment estan adherits al servei un total de 161 establiments (40 bars, 38 restaurants, 66 hotels i 17 discoteques), amb prop de 400 bujols repartits i s’espera poder arribar als 250 establiments amb uns 500 bujols distribuïts.

Amb aquesta campanya també es pretén incidir en la recollida domiciliària. Per fer-ho, es col·locaran els 25 iglús lliurats per Ecovidrio i que faran que aquest estiu Lloret disposi d’un total de 117 àrees d’aportació (amb les 3 fraccions –envasos, paper, vidre- o amb les 5 fraccions –envasos, paper, vidre, orgànica, rebuig-), de les quals 90 són de superfície (iglús) i 27 són illes de contenidors soterrats, la qual cosa suposa una ràtio d’1 contenidor cada 350 habitants.