Blanes vol promocionar la desembocadura de la Tordera entre els turistes

Plànol informatiu de la desembocadura de la Tordera

Les poblacions per on passa el riu Tordera i alguna més que té el terme municipal a prop de la llera s’han implicat des de fa mesos a engegar el projecte denominat «Ruta de la Tordera».

En aquest sentit, alcalde Josep Trias i el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, van fer ahir unes declaracions per explicar els passos que s’han donat per impulsar el projecte i l’enfocament local del mateix.

Celestino Lillo i Josep Trias

La idea d’impulsar la Tordera com un espai amb valor turístic va començar a concretar-se a la fi del passat mes de novembre, quan es va celebrar a Hostalric una reunió a la qual van assistir els alcaldes de Tordera, Fogars de la Selva, Sant Feliu de Buixalleu, Arbúcies, Sant Celoni, Breda, Riells i Viabrea, Blanes, Hostalric i un representant del Consell Comarcal de la Selva. Es va acordar que cada Ajuntament establiria la zona susceptible de ser posada en valor i, eventualment, ser recuperada. Convé recordar que el Consell Comarcal de la Selva utilitza com a argument turístic del territori que és «la comarca de l’aigua».

A Blanes, segons va explicar Josep Trias, es va acordar fitar la «Ruta de la Tordera» entre el pont de la carretera que uneix Blanes amb Malgrat i la desembocadura del riu. Aquest espai és des de fa anys utilitzat per molts blanencs per passejar a peu, amb bicicleta o córrer. Però la zona amb major valor ecològic són els aproximadament últims 300 metres del riu, en els quals nien diversos tipus d’aus. El delta de la Tordera té cert valor paisatgístic, que segons Trías es pretén divulgar entre els turistes, especialment els que utilitzen els càmpings per ser més proclius al contacte amb la Naturalesa.

Desembocadura de la Tordera

En el tram final del riu l’Ajuntament de Blanes va col·locar fa ja diversos mesos un barana de fusta, una zona per aparcar bicicletes i diverses papereres. També, amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient de l’anterior legislatura, s’han instal·lat dos panells informatius en els quals s’indica que la zona és un «espai natural protegit».

Celestino Lillo, va comentar que el projecte de revitalitzar la llera del Tordera compta amb la col·laboració d’universitaris i de l’organització ecologísta Orchis. Aquesta entitat ha col·laborat estretament amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar i el propietari d’un càmping situat en la desembocadura. El propietari ha cedit espai per situar un mirador des del qual contemplar el paisatge i les aus que acudeixen al lloc. 

Detall d’un cartell informatiu de les aus que nien en la desembocadura de la Tordera

L’aspecte més complicat per fer visible la «Ruta de la Tordera» és aconseguir finançament per impulsar el projecte i realitzar les obres de millora de recuperació del riu que es considerin necessàries. El Consell Comarcal de la Selva va recolzar la redacció de l’avantprojecte, però manca de recursos per finançar obres de millora.

Text, fotos i edició: José Fernández

 

 

 

Veure a partir del minut 5