Presentat a Arbúcies el llibre «1714, El Combat d’Arbúcies, una victoria catalana»

Imatge de la presentació del llibre / Foto: Ajuntament d'Arbúcies

Imatge de la presentació del llibre / Foto: Ajuntament d’Arbúcies

En un acte celebrat al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, es va presentar el llibre 1714, El Combat d’Arbúcies, una victòria catalana, que s’ha posat a la venda en la Diada de Sant Jordi. En la presentació, Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies, va assenyalar que aquest llibre és la millor manera de «preservar la memòria històrica de fets transcendents que han marcat la vida del nostre poble».

La publicació de 160 pàgines a tot color consta en el seu contingut de quatre parts ben diferenciades. En la primera, s’explica una àmplia descripció històrica dels principals esdeveniments que es varen produir en la Guerra de Successió de 1714. La segona part fa un anàlisi i una explicació exhaustiva dels fets que van succeir el 14 de gener de 1714 als voltants d’Arbúcies i que s’han anomenat el Combat d’Arbúcies.

Els sometents d’Arbúcies i dels pobles veïns van aconseguir una de les poques victòries sobre els exèrcits borbònics. La tercera part explica la derrota final de Catalunya, fent esment molt especial a la repressió que es va portar a terme a Arbúcies amb la destrucció i l’incendi total del poble, i la heroica resistència de la ciutat de Barcelona.

L’última part es dedica a fer una anàlisi de l’Arbúcies actual, amb una guia de rutes històriques i de llocs d’interès cultural i turístic. El llibre s’inicia amb un pròleg del president de la Generalitat, Artur Mas, on fa un memorable anàlisi històric del que va envoltar la guerra de 1714.

Text amè, amb imatges i documents

El llibre ha estat editat per Sàpiens i promocionat per la Comissió del Tricentenari del Combat d’Arbúcies, l’Ajuntament i el Museu Etnològic del Montseny. Jordi Creus, Director de Sàpiens, va fer un anàlisi del contingut del llibre i va explicar: «Hem intentat explicar les coses d’una forma comprensible per a tothom. No volíem un llibre per historiadors i intel•lectuals. Volíem rigurositat, això sí, però també un text amè, amb imatges, documents i tota mena d’informacions complementaries per fer-lo ben entenedor».

Jordi Tura, Director del Museu Etnològic del Montseny, va fer una nova aportació històrica. «Les últimes investigacions que hem dut a terme ens demostren que Arbúcies va ser cremada encara una vegada més, és a dir que el general Bracamonte va tornar encara un altre cop a cremar el poble per tercera vegada. Això demostra fins a quin punt van lamentar la derrota que havien patit a les nostres contrades».

Pere Garriga va tancar la presentació amb un recordatori a totes aquelles persones que van perdre la vida «per defensar la terra, la dignitat i el poble. Tots ells es mereixen aquest homenatge i aquest llibre, perquè era necessari que no es perdés la memòria dels fets que s’hi expliquen».

Més informació: Wikipedia.org Més informació: Sapiens.cat