Arcadi Oliveres va explicar a l’Esbarjo de Blanes «El perquè de la crisi/estafa i alternatives econòmiques»

Arcadi Oliveras, a la dereta de la imatge, durant el seu parlament

Arcadi Oliveres, a la dereta de la imatge, durant el seu parlament

El passat dia 21 de Març a la sala de l’Esbarjo de Blanes dins del cicle «les xerrades del procés» l’Arcadi Oliveres, portaveu de Procés Constituent, va parlar de: «El perquè de la crisi/estafa i Alternatives econòmiques». Amb la sala ben plena i molt atenta, l’Arcadi va anar desgranant com s’ha anat gestant la crisi i els seus motius a partir de la fallida l’any 2008 d’un del bancs nord americans més important:

– El model neoliberal de la política econòmica basada amb la especulació i deslocalització, la desregulació per afavorir el descontrol del mercats financers, el deute privat assumit com a deute públic pels Estats per a salvar la banca, el frau fiscal i la pràctica desaparició de les caixes d’estalvi.

– La despesa en inversions públiques no necessària com l’AVE, aeroports sense avions afavorint tota mena de corrupció política , el creixement desmesurat de la despesa militar a Espanya d’un 29% suposa 52 milions d’euros diaris, quan no estem en guerra amb ningú. Per contra la manca d’inversió en investigació i desenvolupament fent fora del país als investigadors.

Imatge dels assistents a l'acte

Imatge dels assistents a l’acte

– L’euro actualment és la dictadura financera del banc europeu i de la troica que impedeix el creixement dels països de l’àrea mediterrània. Manca de democràcia a les institucions europees no funciona la divisió de poders , doncs son els ministres del països membres els que fan les lleis i el paper del Parlament Europeu en molts aspectes és irrellevant.

I finalment, la resposta dels governs europeus, espanyol i català passant la crisi al sectors més desfavorits, amb les pujades d’impostos, retallades de tota mena: sanitat, educació, dependència i manca de crèdit per les petites empreses. El creixement de l’atur fins arribar a la xifra de sis milions de persones sense feina, l’empobriment de la societat amb la baixada dels salaris dels treballadors, les retallades a les pensions i subsidis.

Alternatives a la crisi: repartir el treball existent amb reduccions de jornada, potenciar el cooperativisme, desenvolupament de la Banca Ètica (la propera xerrada en parlarem), criteris de sostenibilitat i lluita efectiva contra el frau fiscal.

Per acabar la xerrada es va obrir un torn de paraules on es va fer un debat molt interessant entre els assistents i l’Arcadi.