Ramon Madaula guanya el premi de teatre dels Recvll i Iñaki Rubio el de narració

El nou premi de Conte Infantil Joan Petit és per Jordi Serra

D'esquerra a dreta Joan Tudela, Ramon Madaula, Joan Carles González, Iñaki Rubio, Josep Víctor Gay i Jordi Serra, guanyuadors del Premis Literaris Recvll

D’esquerra a dreta Joan Tudela, Ramon Madaula, Joan Carles González, Iñaki Rubio, Josep Víctor Gay i Jordi Serra, guanyuadors del Premis Literaris Recvll / Foto: JFG

La 50a edició dels Premis Recvll de Blanes que ha tingut lloc avui diumenge ha guardonat diversos autors procedents de Girona, Barcelona i Andorra. Coincidint amb les noces d’or dels prestigiosos premis literaris, s’ha arribat a la major xifra d’obres participants mai assolida fins ara al llarg de tota la seva història, amb un total de 225 treballs.

D’aquest total el major nombre, 66 originals, correspon precisament a la nova categoria convocada per primera vegada aquest any: el Premi Joan Petit de Conte Infantil, creat amb el suport de la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer.

§ Premi de Narració: 46 obres
§ Premi de Poesia: 49 obres
§ Premi de Teatre: 41 obres
§ Premi de Periodisme: 14 obres
§ Premi de Retrat Literari: 9 obres
§ Premi de Conte Infantil: 66 obres

A la 50a edició dels Recvll han concorregut un total de 196 autors i autores que han presentat 225 treballs. Segons la seva procedència, les obres es classifiquen de la següent manera: Barcelona 126, Girona 36, Tarragona 18, Lleida 6 i Blanes 6. De les Illes Balears n’han arribat 16, i del País Valencià 11. Finalment, d’arreu d’Europa hi ha 4 originals enviats des de França, 1 de Suïssa i 1 d’Andorra.

El jurat dels Premis Recvll està format per Vicenç Llorca (president), Salvador Roca, Joan Solana, Miquel-Lluís Muntané, Vinyet Panyella, Francesc Robert, Josep Maria Ripoll i Marta Nadal. Per la seva banda, el del Premi de Conte Infantil compta al jurat amb Oriol Izquierdo i Anna Parés. Els autors i treballs guanyadors són els següents:

Iñaki Rubio

Iñaki Rubio

Iñaki Rubio, d’Andorra, ha guanyat el Premi Joaquim Ruyra de Narració, dotat amb 2.500 €, amb l’obra L’altre costat del mirall. Nascut a Barcelona, l’autor viu a Andorra, i la seva vocació creativa i literària sempre ha estat relacionada amb la narrativa i, en especial, amb els contes.

L’any passat va ser seleccionat com a únic autor andorrà pel llibre Els caus secrets, una antologia de joves narradors dels Països Catalans.

 

 

Joan Carles Pujalte

Joan Carles Pujalte

Joan Carles González Pujalte, de Mataró, ha estat guardonat amb el Premi Benet Ribas de Poesia, dotat amb 1.500 €, amb l’obra Les coses i els miratges.

Llicenciat en Història de l’Art, després d’exercir durant uns anys de professor i de conrear durant un any la performance amb el grup Art-Incube, s’ha acabat dedicant exclusivament a la poesia i compta amb diversos llibres publicats.

Ha guanyat diferents premis literaris, entre els quals destaquen el Martí i Pol de Roda Ter i de la UAB, i el Joan Teixidor d’Olot.

Ramon Madaula

Ramon Madaula

Ramon Madaula i Canadell, de Sant Cugat del Vallès, és l’autor guanyador del Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 €, amb l’obra titulada Coses Nostres.

Aquest és el primer premi que guanya en l’àmbit literari, després que n’ha aconseguit forces en la seva faceta d’actor i productor, tant en Teatre com en Cinema i Televisió.

Aquest 2014 ha obtingut el Premi Gaudí al millor actor secundari per la pel·lícula La Por.

 

Josep Víctor Gay

Josep Víctor Gay

Josep Victor Gay, de Girona, és el guanyador del Premi Salvador Reynaldos de Periodisme, dotat amb 800 €, amb l’article Joaquim Ruyra i Carles Rahola, vides… morts paral·leles. L’autor és periodista des de 1962, i durant 30 anys va ser el director del rotatiu Diari de Girona.

 

Ha publicat una dotzena de llibres sobre temes gironins, i es pot considerar un guardonat reincident, ja que l’any 2012 ja va guanyar en aquesta mateixa categoria dels Premis Recvll amb l’article titulat Joaquim Ruyra i Girona: un gran silenci.

Joan Tudela

Joan Tudela

Joan Tudela, de Barcelona, ha guanyat el Premi Rafel Cornellà-Joaquim Abril de Retrat Literari, dotat amb 800 €, amb l’obra Eugeni S. Reig, l’amic de les paraules.

Autor de llibres periodístics, obres d’assaig i aforismes, ha treballat en premsa escrita, ràdio i televisió, i també ha publicat centenars d’articles a diaris i revistes.

En el seu currículum s’hi compta haver guanyat, entre d’altres, els premis Francesc Layret, Gaziel, Jaume Ciurana i Ciutat de Barcelona.

Jordi Serra

Jordi Serra

Jordi Serra Mayoral, de Palafrugell, ha estat el guanyador del Premi Joan Petit de Conte Infantil, dotat amb 500 €, amb el treball La Paula es queda sense paraula. Mestre i llicenciat en filologia anglesa, treballa en un institut públic de Barcelona, on viu des de fa més de vint anys.

Una de les seves aficions és escriure i ha guanyat diversos premis literaris, tant de narrativa breu per a adults, com de contes infantils. També compta amb una novel·la publicada.

A banda del premi econòmic, tots els treballs guanyadors podran arribar als lectors a través de la seva publicació. Així, els premis de narració, poesia i teatre es publicaran a Pagès Editors; el de periodisme a la revista Recvll; i el de retrat literari al rotatiu El Punt-Avui. Capítol a banda mereixerà el de conte infantil, que s’encarregarà de publicar la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer i serà explicat durant la Festa dels Contes de Sant Joan que se celebra des de fa uns quants anys, cada 24 de juny, a Blanes. Val a dir que la publicació inclourà, a banda de l’obra premiada, els treballs finalistes que el jurat consideri oportú.

El conseller Santi Vila, l’alcalde Josep Marigó i Vicenç Llorca / Foto: JFG

El conseller Santi Vila, l’alcalde Josep Marigó i Vicenç Llorca / Foto: JFG

Respecte el veredicte emès enguany, el president del jurat, Vicenç Llorca, ha destacat la qualitat de les obres presentades. D’aquesta manera, han quedat lluny les edicions en què es van haver de declarar desertes algunes de les categories al considerar que no havien assolit el nivell exigit.

Una altra qüestió que ha assenyalat Vicenç Llorca és que, coincidint amb la 50a edició dels Premis Recvll, s’ha arribat al rècord d’obres presentades, principalment gràcies a l’elevada participació que ha tingut la nova categoria a concurs: “Un tema a destacar ha estat la magnífica acollida que ha tingut el Premi de Conte Infantil Joan Petit que, en la seva primera edició, ja ha comptat amb una participació de 66 obres. Pel que fa a la resta de Premis, la participació s’ha mantingut com en edicions anteriors”.

Festa dels Premis Recvll 2014

La Festa dels Premis Recvll s’ha celebrat al restaurant Mont-Ferrant de Blanes, i ha començat amb una copa de benvinguda seguida per un dinar al final del qual s’ha fet l’obertura de la sobretaula a càrrec de Pere Reixach, de l’equip de Recvll. La lectura i proclamació del veredicte ha anat a càrrec de la secretària del jurat, Maria Àngels Vàzquez, seguida pel lliurament dels premis durant el qual el membre del jurat, Salvador Roca, ha fet una breu entrevista als guardonats.

Els guanyadors dels Premis Literaris Recvll i els membres del jurat / Foto: JFG

Els guanyadors dels Premis Literaris Recvll i els membres del jurat / Foto: JFG

El torn final dels parlaments els ha encetat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila; seguit pel president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; el president del jurat dels Premis Recvll, Vicenç Llorca: la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Antoni Solà; i finalment l’alcalde de Blanes, Josep Marigó. Per cloure la cerimònia, els organitzadors han volgut tancar la celebració com anys enrere s’havia fet, amb un marcat caire reivindicatiu, cantant l’himne d’Els Segadors.

Convocats per la Revista Recvll i la Fundació Joan Petit-Nens am Càncer, els premis compten amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva, l’Ajuntament de Blanes, Ràdio Marina. També es compta amb el suport de les Famílies Ametller-Gimeno, Illas Ribas, Cornellà, Abril i Reynaldos.

El 50 edició del Premis Recvll ha tingut un ampli resó mediàtic / Foto: JFG

La 50a edició del Premis Recvll de Blanes ha tingut un notable impacte mediàtic / Foto: JFG

D’altra banda, el dinar d’avui diumenge ha comptat amb la col·laboració dels caves fabricats a Blanes Laviret (que s’ha servit a l’aperitiu) i Ses Vernes (servit durant el dinar), mentre que el pastís especial Sara Bernhardt l’ha confeccionat, com és tradicional, la Pastisseria Orench.

Celebració 50 anys dels Premis Recvll

Al llarg de la vetllada d’avui també hi ha hagut nombroses referències a les noces d’or que celebren enguany els premis literaris. Des de fa un any, els actes commemoratius han inclòs entre d’altres un concert que es va allotjar al Teatre de Blanes amb la Cobla Orquestra Selvatana, així com un cicle de conferències que s’allotgen el darrer dijous de cada mes a la Biblioteca Comarcal de Blanes. Les xerrades les encapçalen escriptors i escriptores que han estat guanyadors en anteriors edicions.

D’altra banda, fins el proper 16 de març es pot visitar a la sala municipal García-Tornel del municipi una exposició commemorativa dels 50 anys dels Recvll. La mostra està formada simbòlicament per 50 documents que signifiquen cadascun d’aquests anys. Amb aquesta exposició, Recvll ha volgut fer una mirada enrere i recordar que les coses no sempre han estat tan fàcils com ara, sobretot a l’hora d’organitzar la festa anual durant la qual es fa el veredicte i lliurament dels premis.