«El policía de las ratas», de Bolaño, tanca aquest diumenge al Teatre de Blanes els actes d’homenatge a l’escriptor

Blanes tancarà diumenge vinent, 1 de desembre, el cicle d’homenatge a Roberto Bolaño amb l’adaptació teatral de la seva novel·la El policía de las ratas, que es representarà al Teatre d’aquesta localitat a les 19 hores. Sota el títol Bolaño a Blanes, al llarg d’aquest 2013 l’Ajuntament ha estat organitzant diverses activitats coincidint amb el desè aniversari de la mort de l’escriptor.

La peça teatral és una producció de Heartbreak Hotel i Teatre Lliure, la direcció i dramatúrgia és d’Àlex Rigola, i està interpretada per Andreu Benito i Joan Carreras. Es tracta d’un thriller, una història detectivesca sobre la diferència i l’art, una faula que ret homenatge, posa en qüestió i finalment supera en tensió dramàtica el relat curt de Kafka Josefina la Cantora o El Poble dels ratolins.

Imatge de "El policía de las ratas"

Imatge de «El policía de las ratas»

Roberto Bolaño va imaginar una comunitat de rates treballadores, cooperatives, exquisidament educades i afortunades membres d’una societat on els crims violents entre elles són desconeguts En aquesta història, Pepe el Tira, nebot de Josefina la Cantora –probablement l’artista més gran del seu poble- persegueix un criminal, una rata que mata les rates, tot i que les lleis que regeixen en aquesta imaginària comunitat dicten que matar als seus congèneres no és possible.

Segons el director de l’obra, Àlex Rigola, el què pretén Bolaño amb El policía de las ratas és construir un relat dur i cruel sobre el mon que hi ha sota les clavegueres com un reflex de la nostra societat desgastada i de la seva alienació: “La història d’un detectiu solitari a la recerca d’un assassí en sèrie, on Bolaño reclama aquest espai per a la individualitat, per a la diferència”