EUiA-ICV de Blanes presentarà una moció en defensa del dret a l’habitatge

El grup municipal d’Esquerra Unida i Alternativa – Iniciativa per Catalunya (EUiA-ICV) a l’Ajuntament de Blanes presentarà la ple d’aquest mes (dia 29 de novembre) tres mocions. Aquesta és una d’elles:

L’habitatge és un dret humà fonamental recollit al article 47 de la Constitució Espanyola i a l’Estatut de Catalunya.

Atès que la situació d’atur està originant un increment accelerat de les execucions d’expulsió de l’habitatge habitual per impagament de la hipoteca, subordinant un dret fonamental als interessos financers i generant greus problemes personals i familiars.

En aquest sentit, segons el Consejo General del Poder Judicial, l’any 2008 es van executar 58.686, prop de 115.000 el 2009 i es preveu que 2010 es tanqui amb més de 180.000 expulsions de l’habitatge habitual.

Donat que la legislació hipotecària espanyola és extremadament favorable als interessos financers, el que no és compatible amb el dret prioritari a l’habitatge establert en la Constitució i en el nostre Estatut, com si succeeix a d’altres països com França o Estats Units, que tenen legislacions més properes als interessos de la ciutadania.

Atès que les organitzacions socials i els propis afectats estan prenent iniciatives legals per a revertir aquesta situació.

Vist que a la nostra ciutat existeix la mateixa problemàtica que defensa la Plataforma de Afectados por la Hipoteca, que està treballant per denunciar aquesta situació i que ha elevat diferents propostes a les administracions pertinents.

 

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

Primer.- Proposar a la Fiscalia que es personi en els procediments de desnonament per impagament d’hipoteques quan el prestatari aporti indicis de que el contracte pugui contenir irregularitats en quant a la formalització d’avals o garanties o d’un altre tipus, o quan en el procediment d’embargament no s’hagi complert allò establert per a garantir la informació i els drets del prestatari.

Tanmateix, proposar al Consejo Superior del Poder Judicial que, en el compliment de les seves competències, relatives a la millora de la tutela judicial dels drets dels interessos legítims de la ciutadania, estableixi recomanacions per a que els jutges puguin actuar d’ofici en els procediments d’embargament, quan apreciïn irregularitats legals en els contractes hipotecaris o en l’efectivitat real dels drets del prestatari.

Segon.- Instar al Govern de l’Estat a reformar la Llei Hipotecària en el sentit de que només el bé hipotecat respongui com a garantia del pagament del crèdit hipotecari concedit.

Tercer.- Instar al Govern de l’Estat a reformar el Codi Civil per tal de regular la “Dación de pago” com a procediment preferent per a extingir qualsevol obligació derivada de l’ impagament d’un crèdit hipotecari i la seva inclusió al Codi Civil.

Quart.- Instar al Govern de l’Estat a adoptar les disposicions legals pertinents per tal de que es suspengui la execució d’un desnonament com a conseqüència d’impagament de la hipoteca sobre l’habitatge habitual quan al menys un dels membres de la unitat familiar estiguin en situació d’atur.

Cinquè.- Donar trasllat d’aquest acords al Govern de l’Estat, als grups del Congrés i el Senat, a la FAVV,CCOO,UGT, i a la Plataforma de Afectados por la Hipoteca.