Ràpida intervenció dels socorristes de Blanes per salvar la vida a un home que s’estava ofegant al mar

Primers auxilis en la platja / Foto: Policia local de Blanes

Primers auxilis en la platja / Foto: Policia local de Blanes

La ràpida intervenció del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha aconseguit salvar-li la vida a un home que ha estat trobat inconscient mentre s’estava banyant al mar. Els socorristes han realizat millor la seva feina gràcies a la coordinació amb la policia local, que s’ha encarregat de les tasques de suport.

D’aquesta manera, s’ha pogut intervenir de la millor i més ràpida manera possible per salvar-li la vida a la víctima. Es tracta de Mariusz K.C., un home de 49 anys d’origen polonès, que està passant uns dies de vacances a Blanes allotjat en un hotel del municipi.

Els fets han tingut lloc quan passaven pocs minuts de les tres de la tarda d’avui dimarts 27 d’agost. Una dona visiblement nerviosa s’ha adreçat al Lloc de Socors del Servei de Vigilància que hi ha a la platja de s’Abanell alertant que hi havia una persona que s’estava ofegant dins de l’aigua. Immediatament, tres efectius del servei han anat corrent on estava la víctima, que estava situada a uns 50 metres de distància del Lloc de Socors.

Priomers auxilis en la platja / Foto: Policia local de Blanes

Primers auxilis en la platja / Foto: Policia local de Blanes

Quan hi han arribat, han trobat la víctima més a prop de la platja, on trenca l’onada i boca a munt, ja que algú s’havia encarregat de treure’l de l’aigua, o bé les onades l’han arrossegat fins aquí. Els socorristes l’han traslladat a un lloc més segur de la platja i han iniciat les maniobres de reanimació càrdio-pulmonar.

Gràcies a les maniobres de reanimació, la víctima ha recuperat tant el pols, com la respiració i la consciència. En aquest sentit, val a dir que no se l’ha arribat a atendre amb el desfibril·lador portàtil, si bé posteriorment s’ha pogut constatar que l’home té antecedents de cardiopatia.

Un helicòpter del SEM el va traslladar a l'hospital de Girona / Foto: Policia local de Blanes

Un helicòpter del SEM el va traslladar a l’hospital de Girona / Foto: Policia local de Blanes

Paral·lelament, ja s’havia activat el protocol d’emergències, de manera que a banda dels efectius de protecció civil i policia local de Blanes, també s’ha sumat a la intervenció primer els efectius d’una ambulància del SEM de Suport Vital Bàsic i després els d’una segona dotació del SEM de Suport Vital Avançat amb un metge i una infermera, que són els qui han acabat d’estabilitzar i atendre la víctima.

Posteriorment, la víctima ha estat evacuada fins a l’Hospital Josep Trueta de Girona perquè es continués allí l’atenció mèdica. Per traslladar el pacient s’ha fet a bordo d’un helicòpter medicalitzat del SEM, que ha aterrat a prop de la platja on han tingut lloc els fets.

Participació de la policia local

En aquest sentit, la tasca de la policia local de Blanes ha estat fonamental perquè els efectius d’emergència sanitària poguessin concentrar-se en l’atenció a la víctima sense necessitat d’haver-se d’encarregar d’altres tasques. Això ha estat així perquè el cos policial municipal s’ha fet càrrec dels familiars de la víctima tant per atendre’ls i donar-los suport com per recopilar la informació que necessitaven conèixer els efectius sanitaris.

Igualment, la policia local també ha acotat la zona de la platja on s’ha atès la víctima deixant l’espai necessari perquè es pogués intervenir millor, i els seus efectius també han habilitat el lloc d’aterratge de l’helicòpter medicalitzat del SEM perquè tant la maniobra d’aterratge com de sortida fos el més segur possible.

Per últim, cal destacar el suport que també s’ha rebut per part de la intèrpret de polonès de l’hotel on s’allotja la víctima, que s’ha encarregat de fer de mitjancera entre els efectius d’emergència i els familiars de l’home.