Comencen a Malgrat les obres del carril bici del tram de la Ruta de la Tourdera

Ajuntament de Malgrat de Mar

L’Ajuntament de Malgrat de Mar ha iniciat els treballs del tram de la Ruta de la Tourdera, que impulsa el Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Barcelona i els 17 municipis implicats. Les obres tenen un cost de poc més de 104.000 euros i es portaran a terme en 45 dies.

Les obres les executa l’empresa Catalana d’Infraestructures i Serveis Associats (CISA) i han començat de manera simultània a diferents punts de l’itinerari, que a Malgrat de Mar neix a l’estació de tren i acaba al delta de La Tordera. La regidora de Medi Ambient, Mireia Castellà (JXM), ha explicat que les obres es van iniciar la setmana passada i es preveu que estiguin enllestides en un mes i mig. La regidora ha detallat que aquestes obres són possibles gràcies als convenis de custòdia que s’han signat amb els propietaris de les finques afectades per l’itinerari.

Els treballs inclouen la senyalització de la ruta en el seu recorregut i diverses actuacions sobre el vial i els seus marges per a la creació dels dos trams de carril bici segregats del trànsit al camí de la Pomereda i sobre la mota de la Tordera.

El tram de Malgrat de Mar de la Ruta de la Tordera s’iniciarà al mateix nucli urbà, concretament a l’estació de tren, i gran part del seu recorregut discorrerà en paral·lel a la línia de costa, primer pel passeig de mar i després per la zona de reraduna del Camí de la Pomereda. Una altra gran part del traçat anirà en paral·lel al curs del riu de La Tordera, des de la desembocadura fins al municipi de Palafolls.

La major part del recorregut actual es troba barrejat amb el trànsit rodat i és per aquest motiu que el projecte proposa realitzar una segregació del trànsit amb l’objectiu de millorar la seguretat dels usuaris i fer que l’experiència de la ruta sigui molt més agradable.

Així, es preveu segregar el trànsit al tram que passa pel camí de la Pomereda amb una barana de fusta que separarà el carril bici del camí i dels aparcaments que hi ha a tota la rereduna.

També se segregarà el trànsit al camí asfaltat que connecta la carretera BV-6001 amb els càmpings i tota la zona agrícola de Malgrat. Per fer-ho es desbrossarà part del marge d’aquesta carretera i es crearà un camí paral·lel per on circularan les bicicletes i els senderistes.

66 quilòmetres de longitud

Amb l’adequació d’aquesta ruta per al senderisme i el cicloturisme, L’Ajuntament pretén atraure visitants molt interessats pel territori i el seu patrimoni i diversificar l’oferta turística actual, contribuint a la desestacionalització.

La Ruta de la Tordera és un itinerari que enllaça el Montseny amb Malgrat de Mar de 66 quilòmetres de longitud. En el projecte, a banda de Malgrat, hi participen els municipis de Blanes, Breda, Palafolls, Tordera, Fogars de la Selva, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu, Arbúcies, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Gualba, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Fogars de Montclús, Vallgorguina i Montseny. El tram de Malgrat de la ruta en un futur s’integrarà al projecte Vies Braves de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte és una iniciativa per a condicionar antics camins paral·lels als rius per a senderistes i ciclistes.