Tossa redactarà un pla especial urbanístic que regularà els habitatges d’ús turístic

carrer-tossaEl ple de l’Ajuntament de Tossa de Mar va aprovar ahir la suspensió durant un any de noves llicències d’habitatge per a ús turístic a tota la població, incloses urbanitzacions, com a mesura cautelar prèvia a la redacció d’un pla especial urbanístic que reguli i ordeni aquesta activitat.

D’aquesta manera, l’Ajuntament vol anticipar-se a possibles problemes potencials de convivència, tal i com ha passat en altres poblacions.

L’alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, afirma que «el que es pretén és preservar la convivència i la qualitat de vida dels veïns i garantir la professionalització dels allotjaments per tal que el producte ofertat s’adeqüi al model de turisme característic de Tossa, que és el familiar».

arbrat_tossaA dia d’avui hi ha 2.648 places ofertades regulades d’aquest producte a la població. Per tal de consolidar els habitatges d’ús turístic com a oferta estable i garantir-ne la seva sostenibilitat, cal establir un marc de regulació que permeti el seu desplegament equilibrat a Tossa, consolidi la seva aportació a la competitivitat turística, faciliti l’encaix amb les comunitats on se situïn i garanteixi el nivell de qualitat que la vila requereix. En aquest sentit, l’Ajuntament actuarà en dues línies bàsiques de treball:

La primera serà l’àmbit urbanístic i normatiu, amb l’elaboració del pla. L’Ajuntament es reunirà amb el sector per establir les condicions, requisits o limitacions amb què es podrà desenvolupar aquesta activitat a la població, afavorint la seva concentració en edificis sencers i limitant els habitatges individuals. El pla determinarà, per a cada àmbit de la població, les condicions particulars amb què aquesta activitat es podrà dur a terme.

I la segona serà l’àmbit en matèria d’informació, control i inspecció. En aquest sentit, tot i els mitjans limitats de l’ajuntament, es pretén millorar els protocols d’actuació per a poder respondre amb més celeritat i contundència a les queixes veïnals, i garantir la convivència entre veïns i habitatges d’ús turístic.

L’obligatorietat de fer constar el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC) en qualsevol publicitat d’allotjament turístic representa un nou instrument que permetrà millorar els processos d’inspecció i control d’aquesta activitat. L’omissió d’aquesta obligació permet suposar la irregularitat de l’oferta i, per tant, iniciar el procediment sancionador contra l’anunciant i el responsable de la gestió de l’allotjament en qüestió.

 

La regidora de Turisme, Mª Àngels Pujals, afirma que “en cada municipi aquesta activitat pot tenir una problemàtica diferent. Podem estar més o menys d’acord en com tractar el tema, peró a Tossa ens avancem, fem la moratòria per poder analitzar i planificar amb els sectors implicats”.