ICV-EUiA de Lloret demanarà en el ple d’abril que es retiri la bandera d’Europa de l’Ajuntament

Text de la moció que presentarà el grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Lloret de Mar en el ple que se celebrarà el dilluns 4 d’abril a la sala de plens de l’Ajuntament.

Ajuntament de Lloret

Ajuntament de Lloret

Manifestem la nostra solidaritat amb les centenars de milers de persones que han arribat a la Unió Europea fugint de les guerres, l’explotació i la gana. A causa d’això, actualment s’està produint el moviment de població més gran des de la Segona Guerra Mundial, davant de la passivitat de les autoritats europees que no han posat en marxa mesures per facilitar l’arribada segura i la correcta acollida d’aquestes persones.

Les situacions creades pel tancament de fronteres s’uneixen al fracàs dels plans de readmissió, posant en perill la vida de les persones migrants i refugiades. Després del temps transcorregut, Espanya només ha acollit 18 persones, dels 17.000 refugiats que es va comprometre.

Alhora, hem vist com l’espai europeu de lliure circulació s’enfonsa i els discursos xenòfobs augmenten a tota la Unió Europea. L’acord entre la Unió Europea i Turquia és una pota més d’aquest model i no garanteix de cap manera l’arribada segura i el compliment dels drets de les persones que es veuen obligats a abandonar les seves cases; al contrari, les posa en més risc.

Si no s’habiliten vies d’accés legals i segures, es continuarà obligant les persones a jugar-se la vida a la Mediterrània i l’Egeo, on l’any passat van morir més de 30.000 persones. La recent decisió de militaritzar les nostres fronteres marítimes amb vaixells de l’OTAN no fa sinó augmentar el risc a què s’enfronten migrants i refugiades.

Tenint en compte els punts anteriors, el grup municipal d’ICV-EUiA proposa al Ple l’adopció dels següents

Acords

1.- Reiterar el nostre oferiment i col·laboració com a Ciutat Acollidora de Refugiats

2.- Instar a la Unió Europea i als seus Estats membre, especialment al Govern d’Espanya, a habilitar vies legals i segures que garanteixin l’accés al dret d’asil a les persones refugiades evitant que hagin d’emprendre travessies mortals per obtenir protecció en un país segur. Per a això és necessari:

– Reforçar els programes de reassentament en coherència amb el nombre de refugiats existent, assumint un repartiment equitatiu i solidari entre tots els estats.
– Garantir la possibilitat de demanar asil en ambaixades i consolats als països d’origen i trànsit.
– Activar polítiques de concessió de visats humanitaris.
– Habilitar vies d’accés legals segures a territori europeu.
– Eliminar l’exigència del visat de trànsit per a aquelles persones que procedeixen de països en conflicte.
-Fer realitat la Directiva Europea de Protecció Temporal activant el mecanisme previst per fer front a emergències humanitàries.
– Abordar les causes que provoquen els desplaçaments forçats
– Proposar i posar en marxa nous mecanismes no militaritzats de gestió dels fluxos migratoris a Europa, i per tant  a Espanya.

3. Retirar dels espais i edificis municipals la bandera europea en senyal de protesta per les declaracions conjuntes entre la Unió Europea i Turquia per fer front a la crisi dels refugiats sirians.

4. Donar trasllat d’aquests acords a la Comissió Europea, al Govern d’Espanya, als grups parlamentaris en el Congrés, el Senat, Parlament de Catalunya, Parlament europeu, CEAR i ACNUR Espanya.