Moció d’ICV-EUiA de Blanes sobre la modificació de l’accés al veïnat Puig de la Dona

Atès que l’accés al Puig de la Dona de Blanes partia d’un accés en precari a una urbanització poc consolidada i amb un trànsit poc important.

En els darrers 20 anys, el gran creixement demogràfic de les zones poblacionals de Blanes i Tordera ha augmentat i multiplicat diverses vegades el trànsit a la carretera Gi-600 entre Blanes i Tordera, consolidant una gran afluència de vehicles en ambdues direccions.

 

A més, en els darrers 2 anys va entrar en funcionament l’accés a l’autopista C-32 amb l’enllaç a la Gi-600, el qual ha multiplicat encara més exponencialment el volum de trànsit, fins a uns nivells de col·lapse en caps de setmana durant tot l’any, i gairebé diaris en temporada estival. Més en concret, l’enllaç i accés al Puig de la Dona es produeix en direcció Tordera mitjançant un desviament lateral, amb el qual, tot i que l’ideal seria un carril de des-acceleració i accés, encara és sostenible.

Però, el perill rau en la sortida i incorporació a la Gi-600 des del Puig de la Dona cap a Blanes, ja que s’ha de creuar i envair el carril direcció Tordera, i accelerar en una zona en què, si bé la visibilitat direcció Tordera és acceptable, el gran perill es troba direcció Blanes, ja que entre la rotonda de la ciutat esportiva i l’accés al Puig de la Dona figura una línia discontínua que permet avançaments en zona de poca visibilitat doncs entre aquestes dues fites, s’ha de salvar un pas de riera que eleva i limita la visibilitat, fet pel qual, quan els veïns del Puig de la Dona surten direcció Blanes, poden trobar-se vehicles envaint el carril direcció Blanes ja que estan fent un avançament.

Aquest problema es constata amb el nombre i registre d’accidents que ja s’han produït en aquest accés, fet pel quan s’han de prendre mesures que proposem siguin executades en dues fases:

– Una primera, que consistiria en la supressió de la línia discontínua entre la rotonda d’Accés a la Ciutat Esportiva i l’Accés al Puig de la Dona i canvi per una doble línia contínua que prohibeixi explícitament els avançaments, amb l’excepció del punt d’accés amb discontínua per tal de permetre l’entrada i sortida al veïnat, així com la senyalització de la reducció de velocitat en aquest tram.

– Una segona fase, amb major dotació pressupostària, que consistiria a l’ampliació puntual de la Gi-600 en el punt d’Accés al Puig de la Dona, que consistiria que la construcció d’un carril central d’entrada i sortida al veïnat del Puig de la Dona, en format similar al que es troba a l’Accés al Veïnat de Mas Mora (Tordera).

Així doncs, proposem una solució per a aquest problema, la primera dels quals no ha de suposar cap impediment pressupostari i que ho proposem com a primera fase immediata per solventar i evitar accidents de trànsit, i una segona per a solventar i dignificar l’accés a la urbanització de manera definitiva.

El Grup Municipal d’ Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

 

1.- Que el Departament de Territori i Sostenibilitat prengui com  mesura urgent la supressió de la línia discontinua i substituir-la per una doble línia continua que prohibeixi explícitament els avançaments, amb l’excepció del punt d’accés amb discontinua per tal de permetre l’entrada i sortida del veïnat, així com la senyalització de la reducció de velocitat en aquest tram.

2.- Demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat que redacti el projecte d’arranjament de l’Accés al Veïnat del Puig de la Dona amb l’ampliació puntual de la GI-600 en el punt d’accés al veïnat, dotant-la d’un carril d’accés.

3.- Trametre aquesta petició al Departament de Territori i Sostenibilitat, i a la Direcció General de Transport Terrestre per a dotar de pressupost l’arranjament de l’accés a la urbanització Puig de la Dona.