Es presenta la Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes

El membres de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes

  • Està integrat per polítics i tècnics municipals, la PAH de Blanes i Girona, el Col·legi d’Advocats, Càritas i el Bon Samarità

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Blanes, Marta Afuera, juntament amb el president de Càritas Blanes, Salvador Serres, i la delegada a Blanes del Col·legi d’Advocats de Girona, Maria Jesús Esain, han encapçalat la roda de premsa que s’ha fet avui per presentar la Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes.

La Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes neix arrel de la situació de desnonaments que afecta alguns ciutadans del municipi. Un dels objectius prioritaris és poder actuar de manera coordinada i efectiva per poder aportar solucions d’accés als lloguers socials i per mantenir l’habitatge. La Taula també intentarà donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular per a la dació al pagament, contra els desnonaments i pel lloguer social.

Durant aquests darrers anys, a conseqüència de la crisi econòmica, s’ha constatat que al municipi de Blanes s’està donant una problemàtica d’alt risc social: la pèrdua de l’habitatge habitual com a conseqüència de l’execució de crèdits hipotecaris per part de les entitats bancàries. Segons dades dels Jutjats de Blanes, actualment en aquest municipi hi ha més de 500 execucions hipotecàries en marxa.

La posada en funcionament d’aquest nou òrgan arriba després de diverses reunions que s’han estat fent durant els darrers mesos entre membres del consistori, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i entitats socials.

Condol pel suïcidi d’un veí d’Ardales

La portaveu de la PAH a Blanes, Marta Afuera, ha encetat la roda de premsa expressant en nom de la plataforma el seu condol pel veí d’Ardales –ciutat de Màlaga agermanada amb Blanes- que es va suïcidar el passat dissabte després de rebre una ordre de desnonament. Marta Afuera ha qualificat aquesta mort, així com les altres que ha explicat que s’estan produint des de fa temps, com de víctimes d’un genocidi financer.

D’altra banda, després de mostrar la seva satisfacció per la posada en marxa de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge, la portaveu de la PAH ha criticat la manca d’actitud positiva i adequada que, segons ha explicat, han tingut a Blanes tant el PSC a l’equip de govern com CiU a l’oposició a l’hora d’afrontar la problemàtica: «Pensem que els partits polítics majoritaris ara a Catalunya, en aquest cas CiU i el PSC, no estan afrontant aquest problema com caldria, com s’hauria d’esperar dels representants polítics, la situació correctament».

En aquest sentit, també ha desitjat que, amb la posada en marxa de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes, aquesta actitud canviï i sigui una suma d’esforços d’entitats civils i de les administracions.

L’alcalde demana a les entitats bancàries que paralitzin els expedients

Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, no ha volgut entrar en polèmiques i ha agraït la feina que estan fent moltes entitats no governamentals en la problemàtica del dret a l’habitatge i, més concretament, les que integren la Taula que s’ha format al municipi. També ha reconegut el treball que, en especial, està fent la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ja que, segons ha explicat, estan fent de catalitzador del problema dels desnonats.

Sobre aquesta darrera qüestió, Marigó ha fet una crida a tots els que puguin trobar-se en aquesta situació perquè demanin suport al nou òrgan: «Aquí hi ha una Taula que està conformada per totes aquestes entitats que, el seu desig, és solucionar el problema. Aquí no es cobra; aquí es donen i es bosquen solucions».

D’altra banda, l’alcalde ha explicat que ha adreçat una carta als directors de les entitats bancàries que operen al municipi per informar-los sobre la posada en marxa d’aquest nou òrgan. A la mateixa carta, l’alcalde els demana, en nom propi i dels membres que composen la Taula, que paralitzin els expedients de desnonaments que tinguin iniciats i que s’integrin i participin en aquest nou òrgan amb la finalitat de, entre tots, buscar solucions que resolguin els casos de desnonaments a Blanes.

A la roda de premsa que s’ha fet avui al matí també han assistit altres membres i representants d’entitats que formen part de la Taula Local. La Taula Local pel Dret a l’Habitatge de Blanes està formada per representants polítics i tècnics municipals, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Blanes i Girona, el Col·legi d’Advocats de Girona i les entitats socials blanenques que treballen aquest àmbit al municipi: Càritas i el Bon Samarità.

Tots els membres que formen part de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge assumiran el seu rol i actuaran des del seu àmbit per trobar solucions reals i fer possible la recerca de solucions, ja sigui a través de la negociació amb les entitats bancàries de deute hipotecari o intentant garantir un lloguer social al mateix habitatge o en un altre immoble.