El bisbe de Girona encapçala la cerimònia de l’Any Sant de la Misericòrdia al Santuari del Vilar de Blanes

Quim Llorens

Quim Llorens

Com és tradició a Blanes, l’endemà del dilluns de Pasqua se celebra a la vila l’Aplec del Vilar, una tradició que es remunta al segle XVII i que els blanencs i blanenques més devots segueixen perdurant de manera molt sentida i emotiva.

La celebració d’enguany ha comptat aquesta vegada amb un destacat element afegit. Es tracta de la celebració de l’Any Sant de la Misericòrdia, un temps especial de gràcia i de perdó que l’església universal viurà fins al 20 de novembre de 2016. Per encapçalar aquesta celebració, avui s’ha comptat amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo. Nombroses persones han participat en l’acte i la missa que s’ha fet a quarts d’una del migdia.

Atès que en l’Any Sant de la Misericòrdia la indulgència adquireix una rellevància particular, el bisbe va designar el desembre passat un total de 13 temples de la Diòcesi de Girona on es podrà rebre aquesta indulgència plenària. En aquests llocs, entre els quals s’hi inclou el Santuari del Vilar de Blanes, tots els fidels podran rebre el do de la indulgència jubilar durant el període que duri la festivitat.

Cerimònia de l’Obertura de la Porta Santa

Per a la seva obtenció, han de complir amb les disposicions necessàries, que són excloure qualsevol afecte al pecat, rebre el sagrament de la penitència, la sagrada comunió i pregar per les intencions del Sant Pare. L’Any Jubilar o Jubileu de la Misericòrdia es va iniciar mundialment a finals del 2015 amb la cerimònia d’obertura de la Porta Santa a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, que va anar a càrrec del papa Francesc.

Anàlogament, avui al migdia les portes del santuari s’han tancat perquè el bisbe pogués encapçalar tot seguit la cerimònia de l’Obertura de la Porta Santa. El ritual ha començat amb una breu explicació a càrrec de l’historiador i membre de l’Obreria del Vilar, Aitor Roger, qui ha recordat l’efemèride que s’ha complert avui, així com el significat lligat a Blanes, contextualitzant-ho amb l’indret on s’ha emplaçat la cerimònia, el porxo del Vilar.

Quim Llorens

Quim Llorens

El 1951, fa 65 anys, es van enllestir les obres de restauració que es van haver de fer en aquest temple a causa que durant la Guerra Civil va ser saquejat i cremat. Un any abans, al 1950, ja s’havia inaugurat la Porta de l’Any Sant que dóna accés a l’interior del santuari, coincidint amb l’Any Jubilar que també es celebrava. Les obres de restauració van anar a càrrec de l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble de Gaudí, qui també va construir la Casa Saladrigas i el Convent de Blanes.

Després de les paraules d’Aitor Roger, el bisbe ha protagonitzat el ritual d’obertura de les portes del Santuari amb aigua beneïda, permetent-se tot seguit l’accés de tothom a l’interior. Seguidament, Francesc Pardo ha presidit l’ofici solemne que cada any se celebra coincidint amb aquesta festivitat. La missa també ha comptat amb la participació de representants de la corporació municipal, encapçalats per l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, així com per regidors i regidores del consistori.

També hi han assistit membres de l’Obreria del Vilar, així com d’alguns dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Guàrdia Civil. Val a dir que els actes religiosos han començat a les 11 del matí amb una primera missa en sufragi de tots els benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar, i a la tarda s’ha resat un rosari i una novena per la verge.

Una altra manera de celebrar el Jubileu que s’ha pogut fer avui al llarg de tot el dia ha estat comprant un llantió a canvi d’un donatiu voluntari que bé es podia dipositar al Santuari del Vilar, o bé es podia portar a casa. Si es triava la primera opció, els devots podien encendre el llantió amb la flama d’un ciri que es va portar des de la Catedral de Girona, després d’una celebració per recollir la llum de l’Any de la Misericòrdia.

Quim Llorens

Quim Llorens

Perdura la tradició Quatricentenària de l’Aplec del Vilar

L’eucaristia concelebrada ha comptat amb la participació dels mossens que treballen a les parròquies i centres de culte catòlics de Blanes, així com d’altres capellans. Després, membres de l’Obreria del Vilar, autoritats, representants de les forces de seguretat i emergència, així com els voluntaris de Creu Roja i de l’Associació de Defensa Forestal que també han assistit a l’aplec, han participat plegades en un dinar de germanor.

Finalment, a la tarda hi ha hagut una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria a l’era del Vilar. El bon temps que sortosament ha presidit la jornada d’avui ha propiciat que a l’esplanada que rodeja el santuari s’hi apleguessin gran quantitat de persones disposades a passar un dia a l’aire lliure en família o amb els amics. D’altres ciutadans de Blanes han aprofitat que avui ha estat un dia festiu per esbargir-se lluny del municipi.

La tradició de l’Aplec del Vilar es remunta al segle XVII, i és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de l’any al santuari. L’altra s’escau el darrer diumenge del mes d’octubre, amb l’Aplec de Sant Rafel, quan l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar donen compliment al Vot de Vila, una altra tradició centenària que encara es conserva al municipi.