Les brigades municipals de Blanes ja han rehabilitat gairebé tots els bancs del passeig de mar

Les brigades municipals han fet un bon treball artesanal

Les brigades municipals han fet un bon treball artesanal

El passat dijous es va instal·lar un dels darrers bancs del passeig de mar de Blanes, entre la plaça Catalunya i el carrer Santa Anna, on està situat el Banc dels Músics i el Monument al Sardanista. Amb més de 300 metres d’allargada, aquest és el tram que disposa de la major amplada per passejar arran de mar i gaudir de la badia de Blanes.

Al llarg d’aquest espai hi ha instal·lats 20 bancs de fusta de grans dimensions i llargària diferent –entre els 11 i els 13 metres- perquè es pugui gaudir còmodament assegut de les vistes per un costat i del continuat anar i venir de vianants per l’altre, ja que tenen seients a les dues bandes. Els bancs es van instal·lar per primera vegada el juny de l’any 1994, quan es va concloure la construcció de l’aparcament soterrat i la urbanització del passeig.

Bancs_fuster2

Tenen pintura protectora

Des que es van instal·lar per primer cop s’havien anat fent reparacions puntuals d’algun dels seus elements, però mai no s’havia afrontat una rehabilitació íntegra i completa de tots els elements. Per dur-ho a terme, l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb la meticulosa feina que estan fent els treballadors de les brigades municipals.

Respecte el darrer banc que ha estat restaurat i que es va instal·lar ahir dijous, val a dir que era el què comportava una major dificultat de tots 20, ja que en un dels extrems hi ha incorporada l’escultura d’homenatge a Carl Faust (Hadamar 1874 – Blanes 1952), qui va ser el creador del Jardí Botànic Marimurtra.

Abans de l’estiu tots els bancs estaran rehabilitats

Opera de desmontatge d'un banc, el mes d'abril de 2013

Operació de desmuntatge d’un banc, el mes d’abril de 2013

Els treballs de reforma dels bancs del passeig de mar va iniciar-se fa més d’un any, quan es van substituir tres dels que estan situats a tocar del Banc dels Músics. A partir d’aquí, els següents elements s’han anat rehabilitant un per un, amb la previsió que de cara a la Setmana Santa d’aquest 2014 només en quedin dos més per fer, una tasca que finalitzarà abans que comenci la temporada turística d’estiu.

La feina de substitució s’ha de fer element per element, fusta per fusta, compaginant el desmuntatge i muntatge de manera metòdica. Això és perquè en cadascun dels elements s’ha de seguir el mateix procés.

Bancs_Fuster1

Procés de rehabilitació dels bancs

Primer es rebaixen i reparen els defectes que es puguin trobar als llistons, tallant igualment 5 cm de la banda que dóna a l’exterior del banc, així com 20 cm dels extrems. Aquesta operació s’ha de fer a mà, ja que al tractar-se de fustes molt llargues que tenen grans de sorra a l’interior (pel continuat efecte d’estar davant la platja), no es pot fer amb una màquina perquè els fulls de tallar podrien trencar-se.

Després de polir, raspallar i arrodonir els dos costats que s’han tallat és quan intervé l’equip de pintura. Primer es posa una capa de tint per igualar el color de la fusta i després tres o quatre capes –en funció de l’estat en què es trobi- d’un protector de fusta. Es tracta d’una pintura i no d’un vernís ja que, si se’n posa, al cap d’un temps deixa la fusta molt resseca, la sorra que entra a dins els esclovella, l’aigua entra més fàcilment i això provoca que quedin bufats.

Banc_Passeig_2

Els bancs dels passieg permeten veure tant el mar i com la gent que passeja

Un cop s’han assecat, es traslladen de nou al passeig i es procedeix al seu muntatge amb el camió que du una grua incorporada per facilitar la feina. Val a dir que els operaris han de tenir en compte que l’encaix en l’estructura sigui l’adequat després de la reforma. Fins fa poc, tota la operació completa s’allargava entre 10 i 15 dies. Ara, amb l’adquisició d’una nova màquina, s’ha pogut accelerar el procés i reduir-lo en un dia menys.

D’altra banda, també cal tenir en compte que la reforma de tots els bancs del passeig de mar s’està allargant durant tants mesos perquè les brigades municipals han de compaginar-ho amb altres feines que cal seguir fent arreu de la vila.