Ports de la Generalitat finalitza les obres que completen el dic exterior del port de Blanes

Foto: JFG

Blocs de formigó destinats a reforçar el dic / Foto: JFG

Ports de la Generalitat va acabar fa unes setmanes l’obra que completa el dic de recer exterior del port de Blanes amb la finalitat d’evitar que els forts onatges afectin les zones de transició en algun tram del dic. Les obres han suposat una inversió d’un milió d’euros i han finalitzat tres setmanes abans dels cinc mesos previstos inicialment.

El projecte ha suposat l’execució d’una banqueta de vuit metres d’amplada i trenta metres de longitud, submergida i adossada en un tram del dic. Aquesta banqueta provoca la ruptura de l’onada i evita que l’onatge arribi amb tota l’energia a l’espatller. També s’ha fet un recreixement de l’espatller i un petit bona ones.

L’objectiu del reforç ha estat donar major funcionalitat i seguretat a les instal·lacions i impulsar les activitats que es realitzen en el port.

Valoració tècnica

El dic de recer exterior té una longitud de 595 metres. Aquesta infraestructura es distribueix en tres alineacions i dos tipologies de dics, en talús i en vertical. Precisament, la zona de transició entre les diferents tipologies del dic ha estat afectada pels ultrapassaments d’onatges.

Un equip tècnic ha estudiat el comportament natural de la infraestructura marítima a ple rendiment, un procediment habitual en aquest tipus de construccions. S’han fet estudis, immersions i campanyes batimètriques per analitzar els ultrapassaments causats pels temporals de l’octubre i el novembre de 2012. La valoració d’aquest estudis per part dels experts ha comportat el reforç de les zones de transició del dic afectades pels forts onatges.