La Casa Saladrigas de Blanes acull l’exposició ‘FotCiencia 10’ dedicada a fotografia científica

exposicio_ceab3Ahir al vespre es va donar el tret de sortida a la primera activitat amb la inauguració de l’exposició, un acte que va comptar amb la presència del regidor de Participació Ciutadana, Serveis Tecnològics i Urbanisme, Miquel Lupiáñez; el director del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Daniel Martín i la regidora Amparo Ardany.

Es tracta de la mostra FotCiencia 10, que inclou una selecció del Certamen Nacional de Fotografia Científica, convocat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FCYT). En aquest cas, FotCiencia 10 correspon a l’edició que es va convocar l’any 2012.

La mostra es podrà visitar a Casa Saladrigas fins el proper 18 de febrer, i inclou diversos treballs fotogràfics en el món de la natura i la ciència. L’objectiu del concurs -i per tant de l’exposició-, és divulgar la ciència i la tecnologia mitjançant una visió artística i estètica suggerida a través d’imatges científiques, acompanyades d’una explicació del què estan il·lustrant. Es tracta d’una visió diferent de la ciència, emmarcada en instantànies d’una gran bellesa que desperten la curiositat del visitant.

exposicio_ceab2Això és, en definitiva, el què busca FotCiencia: oferir a l’espectador el gran nombre de possibilitats que hi ha per mostrar-nos els racons més amagats de la ciència. Aquells fenòmens que l’ull humà no pot percebre, però que es poden captar a través d’un teleobjectiu o un ull de peix. Càmera en mà, els autors de les instantànies ens conviden a capbussar-nos en allò més petit, més llunyà i més remot, i fins i tot descobrir a escala microscòpica imatges que ens evoquen llocs coneguts, viatjar a llocs remots de la natura i captar fenòmens naturals o bé de comportaments dels animals.

Actualment FotCiencia ja ha celebrat 11 edicions, i ha arribat a ser una referència de com apropar la ciència a la societat a través de l’art de la fotografia. Això significa que, al llarg de tota una dècada, el certamen ha esdevingut en testimoni del diàleg entre dos llenguatges universals: la fotografia i la ciència, ple de matisos i peculiaritats.

Exposicio_ceab1La selecció fotogràfica de FotCiencia 10 destaca per la seva qualitat fotogràfica i la seva capacitat de suggestió, així com per l’habilitat que han tingut els seus autors per conjugar imatges atractives amb textos divulgatius. El primer premi d’aquesta edició en la categoria general va ser per Juan Manuel Maroto, amb la fotografia titulada “Bailarina”, mentre que el primer premi en la categoria micro va ser per Valerio Violani i Camila Coletti, amb el treball titulat “Grafeno Post-Impresionista”.

El primer accèssit en la categoria general va ser per la instantània “Avispa asiàtica patrullando en colmenar”, de Danel Solabarrieta; mentre que “Los Órganos de La Gomera”, de Maria José de la Mata, Enrique Rodríguez i Eberhardt Josué Friecrich, va obtenir el primer accèssit en la categoria micro. Per últim, el premi “La ciencia en el aula” va ser pel treball “Fluorescencia entrópica”, d’Alicia Albaladejo, Alejandro Martínez, Francisco Javier Tébar David Villodre.

FotCiencia 10 es podrà visitar els dimarts i dimecres de 10 a 13 h, així com dijous, divendres i dissabte de 17 a 20 h a Casa Saladrigas.

Conferència el dia 29

El proper 29 de gener a partir de les 19:30 hores es farà a la Casa Saladrigas la conferència «Àrtic desconegut», que anirà a càrrec d’Enic Ballesteros, investigador del CEAB especialitzat en biologia marina.

Enric Ballesteros participa des de fa un temps amb l’ex-investigador del CEAB Enric Sala -que actualment treballa per la National Geographyc Society a Washington DC (Estats Units)- en un gran projecte a escala mundial, centrat en l’estudi de zones remotes, no afectades per la mà de l’home.

L’objecte d’aquest estudi és poder reunir les característiques que defineixen aquestes zones per tal de proposar als diferents països amb competències en la gestió d’aquests espais pristinc, un pla per crear grans àrees protegides que funcionen com a reserves de biodiversitat al mar.