El turisme rus, cada vegada més important

L’Agència Catalana de Turisme, a través de la seva oficina de representació a Moscou (Rússia), ha rebut dos reconeixements per la seva labor a favor del turisme i les relacions entre Rússia i Catalunya en aquest àmbit. El primer li ha atorgat l’Associació d’Operadors Turístics (ATOR) de la Federació de Rússia, i el segon l’Agència Federal de Turisme. Ambdós premis han estat recollits pel director de l’oficina, el sr. Josep Maria Perramón.

L’Agència Federal de Turisme de la Federació de Rússia (Rostourism) ha atorgat el Diploma d’Honor a l’ACT per “la seva llarga i productiva col·laboració, i per la important aportació en el desenvolupament i enfortiment de les relacions bilaterals entre la Federació de Rússia i Catalunya en l’esfera de turisme”. Per la seva banda, l’Associació d’Operadors Turístics de la Federació de Rússia (ATOR) ha reconegut l’ACT amb el Primer Premi Especial del Jurat dels ATOR Travel Awards per “la seva actitud i treball actiu en benefici del turisme”.

L’Agència Catalana de Turisme va ser pionera en promocionar Catalunya a Rússia i a les ex repúbliques soviètiques, amb la inauguració de la seva oficina a Moscou l’any 1993. Des de llavors, aquest centre ha treballat intensament per donar a conèixer Catalunya i promocionar i comercialitzar l’oferta turística catalana en tot aquest territori.

Un mercat en creixement

Catalunya és líder a Espanya en la recepció de turisme rus. Els 60% de turistes russos que viatgen a l’Estat Espanyol vénen a Catalunya. Ja al nostre territori, les seves destinacions principals són Costa Brava, Costa Barcelona, Costa Daurada i Barcelona ciutat.

La intensa promoció realitzada en aquest mercat en els últims anys i les accions dutes a terme per tal d’agilitzar la tramitació de visats fan preveure un augment de la presència de turistes russos al territori català. Així, es calcula que al 2012 ens visitaran 750.000 turistes de la Federació de Rússia (un 40% més que 2011) amb una despesa prevista de 1.500 milions d’euros (un 120,6% més respecte 2011, any en què els turistes russos van gastar gairebé 680 milions d’euros). Així mateix, també es preveu l’arribada de 140.000 turistes d’Ucraïna (un 100% respecte al 2011).

L’augment del turisme rus també es tradueix en un augment de vols. Entre els mesos de maig i octubre de 2012 està previst que Catalunya rebi 700 vols mensuals (170 vols setmanals), xifra que suposa un 70% més que l’any passat. D’aquestes connexions, el 66% són vols xàrters i el 34%, regulars.

El rus és un turista que acostuma a estar-se entre deu i catorze dies a la nostra destinació. El 60% dels russos que ens visiten són famílies, i el 35% són repetidors. Les principals motivacions per visitar la nostra destinació són el sol i platja, la cultura, la gastronomia, el shopping i el turisme urbà, tot i que s’ha detectat un increment de l’interès en turisme mèdic i turisme de negocis.

Rússia suposa ja per a Catalunya el sisè mercat emissor. En un any, el mercat rus ha guanyat quatre posicions; l’any 2010 ocupava la desena posició.