Presentació de la nova guia «Rutes culturals de la Selva. Els camins de la història»

Consell Comarcal de la Selva

Consell Comarcal de la Selva

El castell de Brunyola va acollir, el divendres 3 de juny, la presentació de «Rutes culturals de la Selva. Els camins de la història», la nova publicació del Consell Comarcal de la Selva i de l’Associació de Turisme la Selva.

La publicació recull quatre rutes de fàcil accés: 1. Els Orígens i l’antiguitat a la Selva; 2. El Modernisme a la Selva; 3. Els castells de la Selva i 4. El romànic religiós selvatà, amb un total de 68 elements patrimonials que ressegueixen la comarca a través de la seva història.

Després de la salutació de l’alcalde Brunyola, Francesc Johé, que va agrair que s’hagués escollit el poble per a la presentació, va prendre la paraula el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, que va posar de manifest que «moltes vegades ens n’anem lluny i el que tenim al costat de casa no ho destaquem». El president de l’ens comarcal va reivindicar que «hem de posar de relleu aquest patrimoni i ens ho hem de creure!». Tot afegint: «per al Consell Comarcal aquesta és una aposta ferma d’aquesta legislatura».

Seguidament va intervenir el president de l’Associació de Turisme La Selva, Quim Vivas, el qual va descriure la comarca com a «molt heterogènia» i que aquesta no s’entén «sense el patrimoni de què disposem. Des de la Selva Turisme vam pensar a obrir una nova línia de treball lligada al turisme cultural, ja que arreu aquesta temàtica ha tingut un augment espectacular», va assegurar Vivas. a continuació va explicar que «de moment hem començat per aquestes quatre rutes, que són de fàcil accés, però això només és el principi». Alhora que va indicar que des de l’associació compten amb una partida pressupostària per promocionar aquestes rutes.

En la darrera part de la presentació va intervenir el director de projectes d’Atri Cultura i Patrimoni, Joan Llinàs, que va assenyalar que aquestes quatre rutes «no són fetes de cap i de nou sinó una revisió, ampliació i actualització del treball Els camins de la història, que Llinàs va dur a terme fa uns anys, l’origen del qual es troba en l’Inventari de Patrimoni de la Selva, de finals dels 90». I és que va ser a partir d’aquest document que es van adonar, explica Joan Llinàs, «de l’extraordinari patrimoni de la comarca, que es trobava infravalorat i en molts casos desconegut» i va sortir l’oportunitat «de fer unes rutes agafant els elements més significatius».

Així mateix, Joan Llinàs va assegurar: «Ha anat molt bé fer l’actualització, perquè calia una posada al dia, ja que en 15 anys les coses han canviat moltíssim en temes de conservació i recuperació del patrimoni. S’han recuperat o estan en procés des restauració molts elements, des de les Termes Romanes de Caldes de Malavella, passant pels castells de Montsoriu, Sant Iscle o el mateix de Brunyola», va indicar Llinàs.

Rutes lliures i combinables entre si

Les quatre rutes que apareixen a la nova publicació estan pensades per visitar lliurement i poder-les combinar entre si per gaudir de l’entorn a través del patrimoni. Així mateix, els detalls dels 68 elements seleccionats es poden trobar al web de l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua www.laselvaturisme.com. Així mateix, cal destacar que tots els punts compten amb geolocalització, i disposen d’una fitxa individual on hi consten el nom de l’element, la situació geogràfica i la descripció i accessibilitat.

L’acte va finalitzar amb una una visita guiada al castell de Brunyola a càrrec del director de projectes d’Atri Cultura i Patrimoni, Joan Llinàs.