ICV-EUiA diu que la Generalitat menysté les consultes populars amb la complicitat de l’alcalde Lupiáñez

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

El passat dimecres 8 de juny, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va rebre els representants de l’Ajuntament de Blanes, en un acte qualificat com a «reunió de treball», amb l’objecte de rebre la Memòria del Procés Participatiu sobre la prolongació de la C-32, que va tenir lloc a Blanes el 28 d’abril.

L’alcalde, Miquel Lupiáñez, va explicar al conseller quin havia estat el procediment seguit per fer la consulta, però al llarg de la seva intervenció, va quedar clar que es limitava a complir un acord de plenari i que com a grup municipal (PSC) no estava d’acord amb el resultat de les votacions, inclinant-se clarament a favor de la prolongació de la C-32.

En el mateix sentit es van expressar Quim Torrecillas (CiU), Salvador Tordera (PP) i Sergio Atalaya (C’S), considerant aquesta com una infraestructura necessària pel territori, més preocupats pel calendari de les obres, els costos, la concessió i el període d’amortització.

La sostenibilitat, l’impacte mediambiental, la necessitat real de l’obra i la nul·la consideració als resultats de la consulta popular, van ser els temes que van posar sobre la taula els representants de la resta de grups municipals, Marian Anguita (EUIA-ICV), Josep Lluis Yubero (Batega), Jaume Pujades (CUP) i Albert Sanz (ERC).

Les respostes donades pel conseller, a les qüestions plantejades per aquests grups van ser un cúmul de bones paraules,  oferint nous estudis mediambientals un cop començades les obres i la creació d’una comissió pública a tal efecte.

El conseller tampoc va valorar la consulta popular, titllant-la de poc representativa, sense que cap dels representants de govern municipal aixequés la veu per a defensar la seva validesa.

Per ICV-EUiA de Blanes, va quedar clar que aquesta ha estat una reunió orquestrada per cobrir les aparences, ja que des de les primeres paraules de Josep Rull va quedar clar que la decisió estava presa, malgrat afirmar que la posada en marxa de les obres havia estat paralitzada per respecte als debats generats en el territori.

En cap moment la Generalitat ha considerat altres opcions per millorar la mobilitat, com les rondes de circumval·lació, o el projecte del tramvia, projectes que en paraules del conseller Rull «es poden considerar un cop finalitzada la C-32» afegint «aquest es un projecte de país que va mes enllà». Com a concessió va deixar clar que s’havia pasat en el projecte de una via de 2-2 carrils a 2+1 per minimitzar l’impacte en el territori.

Des de ICV-EUiA volem deixar clar que estem davant d’una clara imposició d’una infraestructura que seguirà sense millorar les comunicacions entre Blanes i Lloret i que es deu mes als interessos d’Abertis, que a les necessitats reals dels territoris i que per fer-la es veu abocada a concedir concessions a empreses privades. En cap moment hi ha hagut una voluntat real d’escoltar al qui s’oposaven a aquest projecte ni de buscar solucions alternatives per millorar en proximitat la mobilitat del territori.

Lamentem també la tèbia defensa del nostre consistori  de la consulta popular davant la conselleria, en un clar menysteniment de la voluntat democràtica