La Cambra de Girona diu que aplicar una taxa turística restarà competitivitat

La Cambra de Comerç de Girona considera que introduir la taxa per pernoctació podria resultar discriminatòria, ja que només la pagarien els establiments declarats i que compleixen tots els requisits legals, la qual cosa augmentaria indirectament la diferència de preu en relació als allotjaments que s’ofereixen sense permisos, com l’oferta turística no catalogada.

Aquesta circumstància no es produeix en altres països on la taxa és vigent, pel fet que l’activitat no declarada és pràcticament inexistent i en qualsevol cas està molt perseguida, segons explica la Cambra en un comunicat de premsa.

Un altre raó que qüestiona l’aplicació de la taxa turística és la pèrdua de competitivitat que pot suposar en relació a altres autonomies de l’Estat espanyol i destinacions mediterrànies competidores, ja que es calcula que representa de l’1 al 9% d’augment dels costos per pernoctació. El fet que no s’apliqui de forma general faria que l’acabessin assumint les pròpies empreses com un cost més per no perdre clients. Aquest increment, en l’actual situació econòmica, restarà competitivitat a uns dels únics sectors empresarials que realment impulsa la resta de subsectors que en depenen directa o indirectament. 

La diversitat de l’oferta catalana i gironina fa que l’estudi d’aquesta taxa hagi de venir marcat per un escalat de percentatges segons preus de l’allotjament o servei turístic. Així mateix, caldrà buscar la millor fórmula per incorporar-la en paquets turístics tant diversos com els dels majoristes turístics, les vacances sèniors, o el mercat jove, on l’augment de costos, sobretot en temporada baixa, podria representar més del 9% abans indicat. Caldria preveure en cas d’aplicació consensuada un període d’adaptació per no alterar els costos dels contractes vigents. 

Cal recordar també que el sector d’allotjament de les comarques gironines va mostrar fa pocs dies la seva voluntat de participar de forma activa en  la promoció de l’aeroport de Girona. En aquest cas, per determinar les aportacions dineràries per promocionar el creixement de les connexions des de Girona s’han buscat fórmules que impliquin la resta de sectors econòmics beneficiats de forma directa pel turisme. 
Tenint en compte totes aquestes consideracions, la Cambra es partidària de continuar buscant solucions que ajudin de forma efectiva a millorar el finançament del nostre país centrades en promoure l’activitat empresarial i l’ocupació.