El castell de Montsoriu dobla el nombre de visitants durant el 2015

Castell de Montsoriu

Castell de Montsoriu

Un total de 13.609 persones han visitat durant l’any 2015 el Castell de Montsoriu, xifra que suposa un increment del 97% en relació als 6.648 de l’any 2014. L’obertura al públic de més dies a la setmana i la possibilitat de fer visita autoguiada amb la nova senyalització, així com els prospectes per als visitants han estat els factors clau per al creixement de visitants.

La presidenta del Patronat del Castell de Montsoriu i consellera de Cultura, Raquel Reyner, ja va manifestar aquesta voluntat de creixement en la darrera reunió del Patronat, celebrada a principis del mes de desembre, en la qual es van aprovar els horaris per al 2106 que en preveuen un augment, així com també pel que fa al nombre de dies d’obertura al públic, especialment a partir de Setmana Santa. En aquesta línia, Reyner assegura: «La finalitat és que el castell continuï el seu camí de creixement per esdevenir un element patrimonial de primer ordre de Catalunya i que aconsegueixi el reconeixement i la visibilitat que es mereix com a gran castell gòtic del país».

Nou edifici de serveis i botiga de records

El Consell Comarcal de la Selva i el Patronat del Castell de Montsoriu confien que durant aquest any es donarà un nou impuls al coneixement i visites al recinte gràcies a diversos factors, com són la inauguració del nou edifici de serveis i d’atenció al públic. Serà una oficina situada a l’entrada del castell en la qual els visitants podran tramitar la compra d’entrades i fer ús dels serveis als quals fins ara no podien accedir.

També hi haurà un espai per a una botiga d‘objectes de record o relacionats amb Montsoriu i màquines d’aliments i begudes.

Les obres del nou edifici, que compten amb subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Diputació de Girona -a través del pla de Monuments-, i del FEDER, inclouen l’agençament d’una part de la muralla del recinte jussà, que està subvencionada per l’empresa Abertis. En principi, es preveu que la inauguració d’aquest nou edifici de serveis es faci abans de Setmana Santa, a principis del mes de març.

Ampliació d’horaris

Enguany, també està previst que el castell de Montsoriu ampliï els seus horaris durant els mesos d’estiu. L’objectiu és captar el turista de platja (amb obertura de dimecres a diumenge), així com seduir especialment el públic familiar amb diverses propostes ludico culturals al llarg d’aquests mesos: concerts, visites teatralitzades, exhibicions d’armament medieval, visites nocturnes, tal com ja es va fer l’any passat amb la programació “L’estiu a Montsoriu.”

En el transcurs de l’any 2015, amb el suport de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona (Parc del Montseny), es van instal•lar noves senyalitzacions per orientar el visitant en el recorregut pel castell de Montsoriu, així com càmeres de vigilància per garantir la seguretat i preservació. Pel que fa a aquest any, es preveu avançar en el procés de museïtzació del recinte incloent nous elements que ajudin a situar el recinte en el seu període històric (segle XIV).

Actualment la visita al castell permet visionar una exposició sobre el Vescomtat de Cabrera i una altra sobre els 20 anys d’obres del procés de restauració del monument.