Opinió del regidor blanenc Víctor Catalan: «A Blanes, en comú»

Avui fa 230 dies de les eleccions municipals a Blanes. Uns comicis que van donar com a resultat una baixada de PSC i CiU, i una pujada històrica de les forces populars, amb més de 4.000 vots entre ICV-EUiA i Batega per Blanes, que van treure 4 i 2 regidors respectivament, i deixaven la suma entre PSC i CiU en 8 regidors, dels 14 que van tenir a la legislatura 2011-15.

Aquests resultats, però, no van fer possible un govern de canvi malgrat el clar missatge de les eleccions. Malgrat que el PSC va obtindre els mateixos regidors que ICV-EUiA, es va garantir per 100 vots més l’alcaldia davant una suma alternativa de l’esquerra popular. El marge de confiança d’altres forces en deixar passar el temps per comprovar el funcionament d’una sociovergència a Blanes ha atrinxerat el govern actual en el continuisme i la gestió del moment sense cap mena de rumb.

En aquests 6 mesos, però, s’ha deixat entreveure dinàmiques que posen en risc els interessos de les classes populars. Per un costat PP,  C’s i fins i tot ERC han aprovat a CiU i PSC polítiques que avui van en detriment dels interessos de la majoria de la ciutadania. El seu vot avui permet que supermercats i grans tenidors, com per exemple Mercadona, paguin aquest 2016 prop de 6.000€ menys en impostos municipals, així com les taxes als bancs o les companyies telefòniques veuen les seves taxes congelades. I en canvi, neguen per enèsima vegada unes ordenances fiscals justes i sostenibles, que permetin un accés universal a les llars d’infants municipals, o que redueixin l’impost de circulació als vehicles menys contaminants.

Avui també el ple de Blanes segueix penalitzant, sancionant i perseguint la pobresa, amb una ordenança de civisme antisocial que multa la gent que demana almoina, dorm al carrer sense alternativa, o busca menjar en un contenidor.

En tan sols 7 mesos, el darrer examen a les urnes del passat 20D ha dut a CDC i PSC als resultats més baixos en unes generals, i que En Comú Podem (la confluència d’ICV, EUiA, Podemos, En Comú i Equo) hagi sumat gairebé 5.000 vots (un miler més que la suma d’ICV-EUiA i Batega a les municipals) i hagi guanyat per primera vegada les eleccions a la vila, sent també primera força a la gran majoria de barris.

Avui la suma multiplica, i els barris populars de Blanes han enviat un missatge clar: que junts i juntes tot és possible, que els uns són necessaris, que ningú és imprescindible, i que ningú no és sobrer, que tothom és necessari. És tant necessària l’experiència del treball diari en les institucions, com la gent forjada al carrer d’ICV-EUiA, així com és necessària la renovació, l’aire fresc, la força i la il·lusió de la gent de Podemos i de Procés Constituent.

Avui la suma dels 4 regidors d’ICV-EUiA i els 2 de Batega per Blanes (Podemos-Procés Constituent) serien el grup municipal amb més força del plenari de l’Ajuntament de Blanes, i és des de la unitat i la suma que ens necessitem mútuament per imposar els interessos de la ciutadania per davant dels interessos particulars, per a que es prioritzin els serveis socials i el dret a l’habitatge davant la privatització dels serveis municipals o les rebaixes fiscals als grans propietaris.

És per això que avui més que mai la suma no només és desitjable, sinó necessària, i que si sumem forces a Blanes, i treballem en comú, és clar que podem.

Víctor Catalan
Regidor per ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes
Milintant d’ICV