El Cementiri de Lloret, distingit com a Ruta Cultural Europea

Cementiri de Lloret

Cementiri de Lloret

L’Associació Europea de Cementiris Singulars (ASCE), entre els quals hi ha el cementiri modernista de Lloret, rep el certificat de Ruta Cultural Europea, un segell concedit a aquelles rutes que aglutinen valors culturals i socials destacables.

El cementiri lloretenc, que forma part del MOLL (Museu Obert de Lloret), té un indubtable valor històric i artístic. Segons el regidor de Cultura, Arseni Frigola, «aquest reconeixement ajudarà a divulgar el patrimoni històric, cultural i artístic de Lloret, que visiten anualment prop de 122.000 persones». Pel regidor, a més, «aquesta distinció afavorirà que aquest recinte funerari sigui un punt d’interès no només per a les persones que visiten Lloret sinó també pels mateixos lloretencs».

El cementiri modernista de Lloret es va projectar a finals del segle XIX i es va anar configurant durant els primers anys del segle XX. Conserva encara avui la petjada del llegat indià. És, sens dubte, un conjunt d’indubtable interès, que obre una àmplia perspectiva del que va ser l’art funerari durant aquella època.

Cementiri de Lloret

Cementiri de Lloret

La inauguració oficial d’aquest recinte va tenir lloc el 2 de novembre de 1901 i, a partir de llavors, hi varen participar arquitectes i escultors de renom: Josep Puig i Cadafalch, Antoni M. Gallissà i Soqué, Lluís Llimona, Vicenç Artigas i Albertí, Bonaventura Conill i Montobbio, Ismael Smith, Eusebi Arnau… i deixebles de l’escola de Gaudí.

En la formació d’aquest cementiri s’ha de destacar el paper jugat pels particulars que van finançar la seva creació, tant pel que fa a la seva estructura general com a l’elevació de les sepultures. En aquest sentit, cal assenyalar que a principis del segle XX hi havia molts indianos que havien fet fortuna al continent americà i que, un cop consolidada la seva posició social i econòmica, decidien retornar a la seva vila natal.

Un cop aquí, es feien bastir una casa ben luxosa que, a més d’evidenciar la seva riquesa, els permetia viure bé en el món dels vius, i es construïen un bon mausoleu, un altre signe de distinció, que, en aquest cas, els havia de permetre viure bé en el món dels morts. El cementiri de Lloret de Mar pot considerar-se un dels conjunts amb mostres més significatives del que va ser l’art funerari català del període modernista.

Nova visita guiada al cementiri, a la nit

La distinció del cementiri de Lloret com a Ruta Cultural Europea s’ha conegut poques setmanes abans que la Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret presenti una nova visita guiada al cementiri. Es tracta d’una visita guiada nocturna amb acompanyament musical que s’ha programat per al dissabte 31 de maig a les 21.30 h.