Promoció de la Costa Brava al mercat emergent de l’Índia

Una d'una de les sesions divulgatives del Patronat de Turisme a l'India

Una d’una de les sesions divulgatives del Patronat de Turisme a l’India

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona ha viatjat aquesta setmana a les ciutats índies de Nova Delhi i Bombai, acompanyant la visita del president de la Generalitat Artur Mas. L’objectiu és donar a conèixer l’oferta turística de la Costa Brava -especialment el golf, la cultura, Dalí i l’alta gastronomia- entre els representants de les principals agències majoristes del país i en el decurs de dos tallers (workshops) que van aplegar noranta i vuitanta agents, respectivament.

Es tracta de la primera incursió del Patronat de Turisme Costa Brava Girona en el mercat emissor indi mitjançant una acció promocional i comercial. Els contactes i les reunions que s’han mantingut són una primera presa de contacte amb el mercat professional, i serveixen per copsar l’interès dels operadors pels productes turístics catalans.

Segons les estimacions de l’Oficina Espanyola de Turisme de Bombai, l’Estat espanyol va rebre la temporada 2012 al voltant de 60.000 turistes indis que, alhora, van representar una despesa de 80 milions d’euros. Així mateix, es calcula que al voltant d’un 50 % dels turistes indis que visiten l’Estat espanyol visiten també Catalunya, i la capital catalana, Barcelona, se situa com a destinació imprescindible.

Els viatges de vacances i familiars són la segona motivació de visita a Catalunya dels indis, per darrere dels viatges de negocis, convencions i incentius, que representen entre un 30 % i 40 %. A la Costa Brava s’ha registrat una incipient arribada de turistes indis interessats per l’alta gastronomia —arran del nomenament d’El Celler de Can Roca com a millor restaurant del món 2013 i de l’àmplia llista de restaurants amb estrella Michelin—, pels espais museístics de Salvador Dalí i, també, com a conseqüència de l’impacte cinematogràfic del film de Bollywood Zindagi Na Milegi Dobara, produït a diverses localitats catalanes, entre les quals hi ha Empuriabrava i Cadaqués.

Amb previsions que apunten que més de 25 milions d’indis viatjaran el 2015 (en comparació als 13 milions de l’any 2011, que ja va suposar un augment del 20 % respecte del 2010), el país es presenta com un mercat emissor emergent per a les destinacions europees, si bé s’han de tenir en compte aspectes de connectivitat regular aèria, tramitació de visats, fluctuació de divises —pes de la moneda rúpia—, presència en els catàlegs dels principals operadors turístics, relació entre operadors turístics indis i agències de viatges receptives, aspectes gastronòmics i culturals, i destinacions competidores, entre d’altres.

Aquesta acció s’ha emmarcat en la missió institucional que la Generalitat de Catalunya, encapçalada pel president Artur Mas, està duent a terme a l’Índia, del 23 al 29 de novembre, amb la finalitat de reforçar els vincles acadèmics, tecnològics i comercials amb el país.