Trenta-dos colors formen la paleta cromàtica de la Costa Brava

Cala Sa Riera

Cala Sa Riera

Aquest migdia, s’ha presentant a Girona l’estudi «El Paisatge Cromàtic de la Costa Brava», resultat de la beca de recerca i investigació turística Yvette Barbaza de l’any 2013, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.

A la presentació han participat Jaume Marin, director de Màrqueting del Patronat de Turisme, i les autores del treball, Núria Puig, doctora per la Universitat de Girona i professora de Publicitat i Relacions Públiques i de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de la UdG, i Íngrid Baraut, llicenciada en comunicació audiovisual.

El director de Màrqueting del Patronat, Jaume Marín ha expressat que «en la línia de col·laborar i treballar regularment amb docents i investigadors de la Universitat de Girona, la nostra entitat promou estudis que analitzen i amplien continguts que interessin i afectin al sector turístic de la demarcació de Girona».

El treball «El Paisatge Cromàtic de la Costa Brava» va ser endegat el 23 de setembre de 2013 i va finalitzar el 23 de setembre de 2014 amb la recepció d’11.104 fotografies, de les quals prop de 6.000 van ser classificades en vuit categories temàtiques, i 692 van imposar-se com a mostra representativa en l’estudi. A la fi de l’anàlisi de l’estudi es va determinar una paleta cromàtica o Pantone –en referència al sistema internacional– de 32 colors que defineixen els colors de la Costa Brava.

L’anàlisi es va dur a terme en base a les fotografies recollides de primera i segona línia de la costa gironina. El treball va elaborar-se mitjançant una eina d’anàlisi pròpia i automatitzada, i es va poder dur a terme gràcies a la participació d’instagramers, a través del perfil @colorscostabrava i l’etiqueta#colorscostabrava. Tot i que l’estudi va finalitzar, l’usuari de la xarxa social continua aportant material i actualment hi ha  més de 25.000 fotografies.

Les autores del treball han explicat què les va inspirar a dur a terme la investigació i que l’estudi es desenvolupa en dos nivells: un a nivell d’estratègia comunicativa, i l’altra, a nivell de construcció i anàlisi de les fotografies. Núria Puig ha explicat que en l’estudi s’han respectat els filtres d’Instagram«ja que no ens interessa analitzar la realitat en sí mateixa sinó com és representada i difosa a les xarxes socials i emmagatzemada en la memòria».

Íngrid Baraut ha comentat les conclusions a les que s’ha arribat a través de l’estudi. Es destaca que l’experiència del color és absolutament subjectiva, i que el color té una gran força expressiva i emocional. En base a l’estudi Baraut ha definit els colors de la Costa Brava en funció dels vuit temes analitzats. Ha comentat que «el mar de la Costa Brava no és blau», degut a l’àmplia extensió del territori, les condicions geogràfiques i climàtiques, i la multiplicitat de mirades dels instagrammers.

També, s’ha determinat que els colors de natura de la Costa Brava van més enllà del verd, que el patrimoni cultural fa emergir els colors terra, i que la paleta gastronòmica és vermellosa, com les gambes de Palamós o productes tan característics de la dieta mediterrània com el tomàquet i el pebrot, entre altres.

Les autores han conclòs expressant que «l’experiència humana davant el color és infinitament més rica del que qualsevol estudi podrà mai arribar a explicar».

Arran de l’estudi, es disposa d’una plataforma web específica i de la publicació de la guia cromàtica de la Costa Brava, dirigida a dissenyadors i professionals de la comunicació.

De manera genèrica, l’estudi conclou que l’extensió del territori, les condicions geogràfiques i climàtiques i la multiplicitat de mirades dels Instagrammers aporten una bellesa cromàtica molt variada del patrimoni de la Costa Brava.