Èxit de visitants als actes nadalencs de Blanes: el 12è Pessebre Vivent i la Fira de Sant Tomàs

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Blanes ha viscut un intens cap de setmana pre-nadalenc, farcit d’activitats pròpies d’aquestes dates que han entretingut vilatans i visitants a parts iguals. Dos dels actes centrals directament relacionats amb el Nadal han estat la Fira de Sant Tomàs, que ha repetit l’experiència de fer-se durant dos dies –ahir diumenge i avui dilluns-, i el 12è Pessebre Vivent que es va representar durant la tarda-vespre de dissabte i diumenge.

Aquest darrer esdeveniment ha superat enguany les expectatives de l’organització i ha registrat una important afluència de públic durant les dues representacions. De fet, aquest ha estat un dels objectius que ha menat l’Ajuntament de Blanes en aquesta Campanya de Nadal: potenciar tant el Pessebre Vivent com la Fira de Sant Tomàs, dues de les tradicions més consolidades i esperades per vilatans i visitants, i que a més a més impliquen bona part del teixit associatiu amb què compten tots dos.

Per això, enguany l’Ajuntament ha col·laborat de manera encara més activa, promovent la participació de diverses entitats. Així, a banda de poder visitar les recreacions d’escenes del pessebre, tant dissabte com diumenge hi ha hagut diverses actuacions que han tingut lloc com a complement del pessebre: Contes de Nadal a càrrec de dues contaires; música instrumental amb la Banda del Col·legi Santa Maria i la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle; música vocal amb la Coral Infantil de Sa Carbonera i el Cor de Cambra Sota Palau; i una exhibició dels Manaies de Blanes, que van oferir un espectacle amb figures i coreografies militars a la Plaça de l’Església.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Organitzat per l’Associació de Veïns de Raval amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Sa Carbonera i el suport de l’Ajuntament de Blanes, també han participat en l’experiència l’Esbart Joaquim Ruyra, el Grup Pastorets de Blanes, la Colla de Diables Sa Forcanera i l’Associació Andalusa d’Ardalenys i Amics d’Ardales. Tots dos dies les representacions han començat a les sis de la tarda i s’han allargat fins a 2/4 de 9 de la nit.

El Pessebre Vivent s’ha allotjat un any més en l’espai a l’aire lliure que hi ha al costat de l’Església Santa Maria, als murs que antigament allotjaven el Palau dels Vescomtes de Cabrera. Més d’un centenar de persones de totes les edats amb vestuari de l’època s’han encarregat de donar vida als diferents personatges de la representació en un entorn que, amb l’acurada ambientació amb què sempre compta, contribuïa de manera molt efectiva a que els visitants s’hagin traslladat a un pessebre a escala real que ha cobrat vida.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

A banda de les escenes religioses, encapçalades pel Naixement i els Tres Reis d’Orient, també s’han inclòs representants d’antics oficis molt arrelats a la vila com ara esmoladors, ferrers, espardenyers i cosidors de xarxes marineres, entre d’altres. Al llarg del pessebre el visitant també podia entretenir l’estomac amb diversos productes gastronòmics que, bé s’elaboraven in situ –com per exemple els bunyols de vent de l’Empordà, les castanyes torrades, el cremat i el te-, o bé s’havien preparat per vendre’s, com per exemple els montaditos i la coca.

Val a dir que la venda d’aquests productes al simbòlic i popular preu d’1 € es va fer per recaptar diners a benefici de La Marató de TV3, com s’ha fet cada any en què s’ha representat el Pessebre Vivent. També s’han estat venent números per a la rifa d’una panera cedida per la Pastisseria de Ca l’Orench que es sortejarà demà dimarts.

La tradicional Fira de Sant Tomàs torna a atreure vilatans i visitants

L’altra esdeveniment 100% nadalenc que s’ha estat vivint a Blanes aquests dies ha estat la Fira de Sant Tomàs que, per segon any consecutiu, ha allargat la seva duració durant dos dies. Desprès de l’èxit de públic que ja es va registrar durant tota la passada jornada d’aquest passat diumenge, aquest matí de dilluns la celebració ha tornat a omplir de visitants la fira.

sant_tomas15a

Blanesaldia.com

Enguany hi ha hagut prop d’un centenar de parades repartides entre els carrers Ample, Raval Sud i Muralla. El major nombre venien productes artesans i d’altres tipus: des de gastronòmics fins a nadalencs, passant per roba, complements, joguines, objectes de regal, cosmètica i un llarg etcètera. Altres parades eren d’articles més específics per a públics més selectes, així com de pràctics i artesans a l’hora, com per exemple objectes de parament de la llar fets de fusta.

Seguint la tradició dels darrers anys, hi ha hagut un gran nombre de parades a càrrec d’entitats del municipi, així com de centres escolars. Les associacions aprofitaven per fer difusió de les activitats que organitzen, així com per vendre diversos articles per autofinançar-se. Per la seva banda, les dels col·legis i instituts venien des d’objectes de regal fins a productes gastronòmics d’elaboració pròpia per recollir diners pel viatge de final de curs.

sant_tomas15b

Blanesaldia.com

A Blanes es troben indicis de la celebració de la Fira de Sant Tomàs que es remunten al segle XVI, quan va ser ratificada amb un permís reial. Des de temps remots, la fira ha atret visitants de diferents poblacions de la rodalia o inclús de més lluny, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. Ja al segle XX, la diada de la fira es completava amb una sessió extraordinària de cinema i, encara que el dia 21 coincidís amb un dia laborable, s’organitzava un concorregut ball de nit a la sala de dalt dels Terrassans.