El Banc de Sang busca donants abans de Setmana Santa

donacio_sangEl Banc de Sang espera que durant els propers dies totes les lliteres de les unitats mòbils i dels hospitals on s’hi pot donar sang estiguin plenes de donants. L’objectiu és omplir les neveres per poder fer front a la demanda que hi haurà durant la Setmana Santa, una època en què les donacions baixen habitualment al voltant d’un 20%.

Avui hi ha sang a Catalunya per als propers 10 dies, un nivell que es considera normal, però com que la sang caduca és important que les donacions siguin constants tots els dies de l’any.

Cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts ingressats a clíniques i hospitals, també durant Setmana Santa.

Com estan les reserves?

Necessitem assegurar-nos que durant els propers dies incrementem les reserves de sang, perquè si no ens podem trobar sense prou sang per Setmana Santa. Hem de fer rebost i necessitaríem tenir a les neveres del Banc de Sang unes 11.000 bosses. Ara en tenim 9.500.

Estem en fase d’alarma o crida?

No estem en fase d’alarma, perquè avui hi ha sang per a 10 dies, però sí que estem activant mesures per reforçar les donacions durant les properes setmanes i assegurar-nos que per Setmana Santa hi ha prou sang per fer front a les necessitats dels malats.

Com ens està afectant la grip?

Les dues darreres setmanes estem notant com baixen les donacions. Molts donants ens diuen que estan engripats i això els impedeix donar fins 15 dies després d’haver-se curat. A més, la grip també té efectes col·laterals, ja que si un familiar està malalt possiblement no aniràs a donar sang perquè estaràs preocupat en cuidar-lo.

La sang i els accidents

El 30% de les donacions es fa servir per a accidents, com els de trànsit. Per això és important tenir reserves suficients en períodes com Setmana Santa.

El Banc de Sang i Teixits organitza divendres 18 de març de 10 a 14 i de 16 a 21 hores, una campanya especial de donació de sang a La Biblioteca Comarcal de Blanes. L’objectiu és remuntar les donacions de sang per assegurar-se que per Setmana Santa hi haurà sang suficient.

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:
–      Ser major d’edat
–      Pesar 50 quilos o més
–      En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.