Desmantellat el grup de lladres silenciosos més actiu de Catalunya que actuava a les comarques gironines

Marerial intervingut a un dels grups de detinguts

Marerial intervingut als detinguts

Agents de Mossos d’Esquadra han detingut 17 persones com a presumptes autores de diversos delictes de robatori amb força i receptació. Els detinguts formarien part d’un grup especialitzat en cometre robatoris pel mètode silenciós a urbanitzacions de Platja d’Aro, Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Caldes de Malavella.

La investigació, que ha estat tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols i la Fiscalia Provincial de Girona, es va iniciar el passat mes de maig després que els mossos detectessin un seguit de robatoris amb unes característiques molt similars.

Els lladres, que actuaven sempre de nit, vestits de fosc i amb la cara tapada accedien als domicilis mentre les víctimes estaven dormint i actuaven de forma tan ràpida i sigil·losa que rarament eren descoberts pels propietaris de les cases. Accedien a les cases aprofitant l’accés més fàcil que trobaven però també s’havien especialitzat en fer petits forats en portes i finestres a l’alçada del pany per on hi feien passar un fil ferro que els servia per moure la maneta i obrir-les.

Prèviament a cometre els robatoris, els lladres havien estudiat bé les urbanitzacions on tenien previst cometre els robatoris. De fet, van arribar a habilitar una espai en una zona boscosa propera a aquestes urbanitzacions per amagar-hi les eines, les llanternes, la roba i les sabates que utilitzaven en els robatoris. Després d’entrar als immobles, els autor materials tornaven en aquest punt de trobada per guardar el material robat, canviar-se de roba i ser transportats per terceres persones fins a casa seva.

L’endemà dels fets, es desplaçaven de nou fins a la zona boscosa on recollien els objectes que havien sostret. De les cases on entraven acostumaven a endur-se diners en metàl·lic així com aquells objectes de valor que podien transportar sense problemes (telèfons mòbils, objectes d’electrònica,joies) tot i que en alguna ocasió també van sostreure televisions de grans dimensions.

Les primeres gestions d’investigació van permetre detenir el passat mes d’octubre a dues persones i imputar-ne a dues més per la seva presumpta relació amb la venda d’objectes sostrets en robatoris silenciosos.

Els detinguts són:
. Maria Lilia O. L, de nacionalitat colombiana, 45 anys i veïna de Palamós
. Daniel Andrés G.P., de nacionalitat xilena, 32 anys i veí de Girona

De l’estudi de la informació aconseguida els investigadors van poder identificar els autors materials dels fets, les persones que els hi donaven suport logístic i els principals receptadors.

El passat 11 de març, en una segona fase de la investigació, es van detenir els autors dels robatoris així com aquelles persones que també formaven part del grup duent a terme d’altres tasques. En total es va detenir a set persones i es van fer sis registres domiciliaris a Platja d’Aro (3), Llagostera (2) i Sils.

Els detinguts són:
. Mario D de nacionalitat albanesa i de 36 anys i veí de Llagostera.
. Alfred H. de nacionalitat albanesa i de 23 anys i veí de Llagostera.
. Oscar M.R. de nacionalitat espanyola, de 28 anys i veí de Platja d’Aro.
. Julian Andrei L. de nacionalitat romanesa, de 24 anys i veí de Llagostera
. Roman M. de nacionalitat armènia, de 27 anys i veí de Platja d’Aro
. Gheorge M. de nacionalitat romanesa, de 27 anys i veí de Sils
. Olesea G. de nacionalitat moldava, de 26 anys i veí de Platja d’Aro

Ja amb els responsables dels fets detinguts i ingressats a presó, els investigadors van corroborar que a la demarcació de Girona ja no s’estaven produint més robatoris d’aquestes característiques i van fixar-se com a objectiu prioritari recuperar tots els objectes sostrets que fos possible així com detenir als responsables de vendre o utilitzar el material sostret. El passat tres i quatre d’abril es van detenir a vuit persones més per receptar diferents objectes sostrets en els robatoris i es van practicar dos entrades i registres a Platja d’Aro.

Els detinguts són:
. Daniel LM, de nacionalitat espanyola, 34 anys i veí de Palafrugell
. Mohamed M, de nacionalitat marroquina, 25 anys i veí de Calonge
. El Houssin H, de nacionalitat marroquina, 42 anys i veí de Torroella de Montgrí
. Abbes TS, de nacionalitat marroquina, 53 anys i veí de Platja d’Aro
. Carolina MA, de nacionalitat colombiana, 25 anys i veïna de Palamós
. Yhoanny Antonio AA, de nacionalitat colombiana, 32 anys i veí de Palamós
. Óscar MR, de nacionalitat espanyola, 28 anys i veí de Palamós

. Arman S, de nacionalitat armènia, 32 anys i veí de Platja d’Aro

Amb l’explotació d’aquesta tercera fase la investigació es dóna per tancada tot i que no es descarta que hi pugui haver més detencions en els propers dies.