La creació d’una bassa per a amfibis guanya el 1r concurs dels Naturalistes del Montnegre i la Tordera

El gripau d’esperons és l’espècie diana del projecte de creació d’una nova bassa / Santi Poch

El projecte ha estat escollit per les persones sòcies de NatMonT, d’entre les cinc propostes que s’havien presentat al concurs que l’entitat ha convocat enguany per primera vegada.

El gripau d’esperons és una espècie en regressió a causa de la pèrdua d’hàbitat que pateix en el conjunt del territori català. Es tracta d’un amfibi que requereix de petites basses entollades durant un període llarg de temps pel complet desenvolupament dels capgrossos.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

La proposta guanyadora del concurs, presentada pel naturalista pinedenc Javier Romera, consisteix en crear una bassa, un herbassars inundable i brolles litorals a l’entorn de la desembocadura de la Tordera, on el gripau d’esperons hi és present, però on es constata de fa uns anys la davallada de les seves poblacions per assecament prematur.

Amb la creació de la bassa es pretén facilitar la reproducció d’aquesta espècie, però també afavorir la d’altres amfibis menys amenaçats, però igualment importants pels ecosistemes de la Tordera.

El projecte preveu que s’executin les actuacions en un termini inferior a un any, pel que estarà activa pel proper període reproductor dels amfibis. També preveu jornades de participació de voluntariat per col·laborar en les actuacions i per difondre els valors naturals que genera la bassa de nova creació.

Aquesta és la primera edició del concurs de projectes naturalistes que organitza l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, dotat amb un premi de mil euros destinats a l’execució del projecte. Des de l’entitat es mostren molt satisfets per la qualitat dels cinc projectes presentats i es plantegen el repte de trobar finançament per poder-los tirar tots endavant.

Els projectes que queden així en espera tenen per objectiu de millorar l’hàbitat de l’òliba, del gaig blau i de les ratapinyades, a la Baixa Tordera, i d’estudiar i difondre la diversitat de molses en aquest mateix àmbit geogràfic i al massís del Montnegre.

Els Naturalistes del Montnegre i la Tordera són una jove entitat, nascuda al juliol de 2020, però que s’ha mostrat molt activa i espera amb actuacions com aquesta que les condicions ambientals i la sensibilitat envers la natura millorin significativament en el si de la societat que els envolta.