Demà s’activarà en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per l’onada de fred prevista

Reunió avui del comitè técnic del Pla NEUCAT  / Departament d’Interior

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha anunciat aquest migdia que «demà s’activarà en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu tres dies o més de fred rigorós que afectarà tot el territori i que en molts casos farà que les mínimes baixin de zero graus».

Jané ha presidit aquest matí la segona reunió del comitè tècnic del Pla NEUCAT per fer seguiment de l’evolució de les nevades i de la previsió d’onada de fred.

El titular d’Interior ha alertat que “la baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions”. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.

La reunió ha comptat també amb l’assistència del director general de Protecció Civil, Joan Delort, la directora del Servei Català de Trànsit, Maria Eugènia Domènech; el director del CAT112, Federic Adan, així com tècnics i comandaments dels Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Carreteres de la Generalitat, autopistes, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja i Servei Meteorològic de Catalunya.

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del pla NEUCAT per les nevades abundants que s’estan produint sobretot al Pirineu Occidental i les incidències que s’estan produint al territori. Cal fer seguiment de l’evolució meteorològica i estar atents a les possibles afectacions de la neu i el gel a les carreteres. La baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.

Aquest matí, a causa de la neu, hi ha hagut 69 rutes de transport escolar anul·lades amb 728 alumnes afectats a les comarques de Ripollès i Cerdanya (Girona) i Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà (Lleida) i Berguedà (Barcelona).

A més, fins a 77 màquines llevaneus (49 d’elles de la Generalitat) han realitzat neteja de carreteres amb un total de 18.000 km de vies recorreguts.

Els serveis de teleassistència i Creu Roja coordinen el seguiment de les persones amb dependència, especialment de les persones d’edat avançada que viuen soles. De moment no hi ha cap incidència rellevant que s’hagi comunicat al Centre de Coordinació Operativa de Protecció Civil de la Generalitat.