Opinió de la PAH de Lloret: «Pobresa energètica i eleccions municipals»

bombersFa pocs dies s’ha divulgat un informe de Bombers de Caalunya que diu que rere el 70% dels incendis s’hi oculta la pobresa energètica. Aquesta informació inevitablement ens desperta sentiments d’indignació, impotència i ràbia.

Continuem sense resoldre un dolorós tema que fa temps portem denunciant a través de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres col·lectius que treballem a diari amb les persones que pateixen una situació límit i de dificultat econòmica greu.

De forma potser ingènua molts pensàvem que ara que ja som al inici de campanya electoral per
unes eleccions locals o municipals, aquest tema, com el de la manca d’habitatge social, seria una de les prioritats pels partits i grups polítics, donada la situació d’emergència social que continuem vivint o patint.

Per ser justos hem de dir que evidentment la sensibilitat no és la mateixa per a tots els partits i així ho constatem al llegir les diverses propostes reflectides dins dels diversos programes electorals que ens venen a la ciutadania per seduir i captar el nostre vot.

Publicat a YouTube el 8-4-2015

Als ajuntaments catalans s’han presentat i aprovat algunes mocions amb diverses iniciatives i
propostes per intentar resoldre la manca d’habitatge social i la pobresa energètica de forma
definitiva.

La darrera, demanava el suport a la Iniciativa Legislativa Popular, impulsada per les PAH catalanes i l’Observatori de Drets Socials i Culturals (DESC) i l’Aliança contra la pobresa energètica (API) i que compte a més del suport del mateix Cos de Bombers de Catalunya, Assemblea Nacional Catalana (ANC) entre d’altres i que ens han ajudat a recollir les 50.000 signatures necessàries per entrar la proposta legislativa al Parlament de Catalunya.

Constatem de nou que és la societat civil qui es mou de forma activa davant de la manca de
solucions i resultats de les institucions de diversos colors i sigles.

Som conscients de les enormes dificultats econòmiques que suporten els nostres municipis que a través dels serveis socials intenten resoldre les nombroses demandes d’ajut per pagar unes factures que no poden assumir tantes famílies o persones i valorem aquest esforç, però demanem alhora unes polítiques més valentes i efectives, que no siguin els pedaços de sempre, que només fan que allargar una agonia permanent. Reclamen polítiques que impliquin negociacions amb resultats tant amb les companyies energètiques com amb els Bancs i entitats financeres.

Un dels principis de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca és l’apartidisme militant. No fem ni
farem mai campanya per cap partit ni grup polític de cap color, però estem implicats com a
ciutadans que som amb les polítiques municipals que s’apliquen als nostres pobles i ciutats.
Aquestes seran analitzades i valorades al hora d’expressar el nostre dret democràtic de votar, de
forma lliure i responsable.

Seguirem doncs amb interès les diverses propostes que facin les formacions locals de cada municipi i sabrem valorar els resultats obtinguts fins ara per aquells que ja han tingut ocasió de resoldre a través dels governs municipals actuals.

La lluita de la PAH continuarà; constant, contundent i sempre pacífica, com hem fet fins ara. Sabem que una majoria de la societat, solidaria i responsable ens dona suport. Sabem que SÍ QUE ES POT

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Lloret de Mar