Els hospitals de Blanes i de Calella reben l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

Corporació de Salut

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Els hospitals de Blanes i de Calella reben l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterràniaAmb aquests guardons, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ja ha acreditat els menjadors de 9 centres sanitaris a la Regió Sanitària de Girona.

Els menjadors laborals dels hospitals de Blanes i de Calella, tots dos centres sanitaris de la Corporació de Salut Maresme i la Selva (CSMS), han rebut el dia 16 d’abril la certificació AMED, per promoure la dieta mediterrània. A l’acte de lliurament hi ha assistit, entre d’altres, el director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias; la gerent de la CSMS, Núria Constants; el director regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart, i diversos representants de l’empresa de càtering SERHS que gestiona els menjadors laborals, a més de l’equip directiu de la institució.

Els menjadors laborals de l’Hospital de Blanes i de Calella són els establiments número 379 i 380, respectivament, que s’acrediten a Catalunya. Cal destacar que són el vuitè i el novè hospital del sistema sanitari integral d’utilització pública de la Regió Sanitària de Girona que s’acredita, després de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles; l’Hospital de Palamós; l’Hospital d’Olot; l’Hospital de Figueres; el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, la Clínica Girona, i l’Hospital de Campdevànol. Concretament, els menjadors de tots dos centres ofereixen el mateix menú diari que consisteix en tres primers i tres segons a triar, elaborats seguint criteris d’alimentació mediterrània: amanida i/o sopa; més pa (amb opció de pa integral), i aigua. L’Hospital de Blanes ofereix dìàriament fins a 84 àpats, mentre que el de Calella, 60.

Des que l’any 2007, quan es van acreditar els primers restaurants promotors de l’alimentació mediterrània a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs i cadenes de restauració, a més de bars i restaurants. Actualment, hi ha 380 establiments acreditats arreu de Catalunya repartits per 103 municipis. A la demarcació de Girona, hi ha 33 establiments amb aquesta distinció, distruïts en 15 localitats, els quals poden oferir diàriament àpats mediterranis a uns 3.800 comensals.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, especialment els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

– Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses o llegums.
– Oferir algun producte integral a la carta.
– Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
– Disposar, entre les postres làctiques, de l’opció de baix contingut en greix.
– Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
– Fruita fresca com a postres en l’oferta.A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.