Alejandro Martínez guanya la V edició de la Beca de Recerca la Selva

Alejandro Martínez Giralt és el guanyador de la V edició de la Beca de Recerca la Selva, que convoca anualment el Consell Comarcal i que organitza el Centre d’Estudis Selvatans. Enguany, el treball premiat porta per títol El poder i els seus agents a terres del vescomte de Cabrera (1199-1423). La dotació de la beca és de 4.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 30% en el moment de resoldre’s la concessió; un altre 30% a la meitat del termini de realització del treball, quan s’hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l’estat de la investigació, i la resta (40%) una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n’hagi dictaminat la qualitat.

La decisió del jurat va ser presa per unanimitat després d’examinar les obres presentades en la convocatòria d’enguany, que han estat quatre. El jurat estava format per Narcís Junquera, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva; Narcís Figueras, president del Centre d’Estudis Selvatans; Joaquim Mateu, director del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella; Joan Llinàs, arqueòleg, i finalment, Joaquim Carreras, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, que actuava com a secretari.

El guanyador d’aquesta edició és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2003 i estudiant del programa de doctorat Cultura i societat a l’Europa mediterrània, de la Universitat de Girona (UdG). Alejandro Martínez va gaudir d’una beca de col·laboració de darrer any de carrera, atorgada pel Ministerio de Educación y Ciencia durant el curs 2002-2003, per treballar a l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB. Ha participat fins al 2004 com a col·laborador per a la pàgina web Islamolatina, portal del projecte d’investigació La percepción del Islam en la Europa cristiana. Traducciones latinas del Corán y controversias islamo-cristianas, del professor José Martínez Gázquez (Filologia Clàssica, UAB).

Actualment el guanyador de la Beca de Recerca 2010 és becari BRAE de la UdG, adscrit al Centre de Recerca d’Història Rural i a l’Ajuntament d’Hostalric. La seva tesi doctoral té per estudi els vescomtes de Cabrera a la baixa edat mitjana i està dirigida pel professor Pere Orti Gost.

Pel que fa a la resta de treballs que s’hi ha presentat, el jurat acorda reconèixer els mèrits dels altres treballs presentats a la convocatòria.

La Beca de Recerca la Selva té com a objectiu promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva. Així mateix, pot referir-se a territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa, circumstància que s’ha de justificar en el treball convenientment.

Presentació del llibre de l’autor guanyador de la beca 2009

D’altra banda, està previst que el proper 2 d’abril es presenti el llibre de l’autor guanyador de la beca 2009, Pablo de la Fuente, que feia referència als bombardejos durant la segona Guerra Civil a la comarca de la Selva. L’acte tindrà lloc al migdia a la biblioteca Joan Rigau i Sala de Vidreres. Així mateix, el dijous 8 d’abril, a les vuit del vespre, la sala de plens de Vidreres acollirà l’acte de proclamació i lliurament de la Beca 2011.