Desarticulen una organització que robava vehicles de luxe a diversos països de la Unió Europea

Un dels vehicles intervinguts

Un dels vehicles intervinguts

– Els arrestats haurien sostret més d’una quarantena de vehicles i els mossos fins al moment n’han pogut recuperar 40
– Després de robar els cotxes manipulaven els bastidors i els venien per internet
– S’han practicat 16 detencions i 11 dels arrestats han ingressat a presó. Algunes detencions es van fer a Palafolls i Malgrat de Mar.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Tràfic Il.lícit de Vehicles han desarticulat una organització criminal dedicada a robar cotxes de luxe arreu de la Unió Europea, traslladar-los fins a Catalunya, manipular-ne els bastidors i posteriorment vendre’ls per internet.

Les primeres investigacions es van iniciar arran d’una informació tramesa des de la Unitat d’Anàlisi Estratègic dels Mossos d’Esquadra, on es posava en coneixement de l’Àrea Central de Crim Organitzat les activitats d’un ciutadà d’origen rus, que podria estar vinculat a un grup delictiu dedicat al tràfic il·lícit de vehicles. Aquest fet es va confirmar després que la policia francesa, a petició dels Mossos, recuperessin a França dos vehicles tot-terreny que presumptament la organització havia robat en territori català.

Paral·lelament a les comprovacions que es van fer amb els vehicles recuperats a França els investigadors van poder corroborar que la falsificació dels bastidors era d’una gran qualitat i que això permetia als membres de la organització vendre els vehicles com a vehicles alemanys de segona mà , sense aixecar sospites.

Un dels detinguts

Un dels detinguts

La investigació va permetre identificar diversos membres del grup i constatar que es tractava d’una organització amb una forta infraestructura i una mobilitat molt àmplia. Aquest fet els permetia desplaçar-se per diversos països d’Europa a la recerca de vehicles amb les característiques que s’adequaven al perfil que buscaven. Per aquest motiu, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ha treballat juntament amb la policia federal criminal alemanya, la Bundeskriminalamt (BKA).

El modus operandi es regia sempre pels mateixos paràmetres: després de sostreure’ls arreu del territori europeu, els manipulaven convenientment per introduir-los posteriorment a Catalunya. Aleshores s’iniciava la venda a través d’internet a compradors de tota la península ibèrica

La investigació ha abastat diversos mesos i ha permès acreditar la existència d’una organització criminal integrada per una vintena de persones de nacionalitat ucraïnesa, espanyola, francesa i belga amb un alt nivell d’especialització en el desenvolupament de les seves activitats, que prenien fortes mesures de seguretat amb l’objectiu que no se’ls pogués detectar.

Una organització amb una estructura i funcions ben delimitades

En el decurs de la investigació, els agents han pogut constatar que hi havia una distribució de tasques i funcions absolutament pautada, com és freqüent en aquesta mena d’organització criminal.

Els cotxes es venien a Catalunya

Els cotxes es venien per internet

Aquesta distribució es traduïa en quatre grups de treball ben diferenciats: el primer grup sostreia els vehicles i manipulava les dades identificatives; un segon equip traslladaven els cotxes a Catalunya; una tercera facció s’encarregava de matricular-los i blanquejar-los i en darrer terme, l’equip restant es dedicava a realitzar les vendes per internet.

Dins la seva estructura comptaven també amb algunes empreses que els permetien, d’una banda donar cobertura legal als seus actes il·lícits i, de l’altra, solapar les seves accions. En aquest sentit, un cop els vehicles arribaven al país, es blanquejaven mitjançant un membre de l’organització que tenia un negoci de compravenda de vehicles a Palafolls (Barcelona). Aquesta persona juntament amb un enginyer espanyol gestionava la documentació que els permetia passar la ITV com a vehicles de segona mà procedents d’Alemanya sense aixecar sospites. Posteriorment, altres membres de l’organització s’encarregaven d’anunciar-los utilitzant la xarxa per captar clients potencials i realitzar la venda com a vehicles de segona mà procedents d’importació.

Un dels trets distintius d’aquesta organització tenia a veure amb un alt nivell d’especialització pel que fa a la manipulació, imperceptible si el vehicle no era revisat minuciosament per un especialista. D’aquesta manera, les dades que es falsejaven en els vehicles que eren venuts els convertien en una clonació d’un vehicle de les mateixes característiques, marca i model, en situació d’absoluta legalitat en un altre país d’Europa.

En el transcurs de la investigació ha estat determinant el fet que la tasca realitzada pel Grup de Recerca i Documentació de la Divisió de Trànsit ha permès certificar, no només la falsedat documental i la manipulació dels elements identificatius dels vehicles, sinó també acreditar quin era el vehicle que havia esta robat en origen.

L’operatiu policial

Un cop finalitzada la fase d’investigació, el passat 21 de novembre es va dur a terme un operatiu policial en el qual es van detenir 12 membres de l’organització, amb edats compreses entre els 28 i els 47 anys, a Catalunya (Barcelona, Esplugues de Llobregat, Palafolls i Malgrat de Mar) i a Alemanya.

Registre en un domicili

Registre en un domicili

Posteriorment a l’operatiu policial, i per ordre internacional de detenció dictada pel Jutjat d’Instrucció que va portar la causa, es varen realitzar 4 detencions més a Torrevella (Alacant) i a Polònia.

Es van recuperar també 14 vehicles, durant l’operatiu policial que estaven ja manipulats mecànica i documentalment i preparats per realitzar els tràmits d’ITV i posterior matriculació.

La investigació ha permès corroborar que s’haurien robat un total de 42 vehicles, els quals han estat tots localitzats excepte un parell. 26 d’aquests han quedat en dipòsit a mans de les persones que els havien comprat de bona fe.

El valor de mercat aproximat, dels vehicles recuperats, ascendeix a mes d’1.300.000 euros.

Les gestions realitzades han permès identificar també una cèl·lula a França formada per 3 ciutadans francesos que estarien rebent i venent vehicles que els eren facilitats pels detinguts.

Als detinguts se’ls imputen els delictes de :
– Pertinença a Organització Criminal.
– Robatori violent en casa habitada
– Robatori de vehicle (delicte continuat).
– Falsedat documental (delicte continuat).

Un total d’11 dels detinguts van ingressar a presó.

La investigació continua activa ja que encara queden per detenir un total de 4 membres de l’organització sobre els quals s’han emès ja ordres internacionals de detenció.