Més de 2.000 persones visiten la Fira de l’Avellana de la Selva, que s’ha celebrat a Brunyola

Imatge d’una de les activitats de la fira / Consell Comarcal de la Selva

Més de 2.000 persones han visitat la Fira de l’Avellana de la Selva, que s’ha celebrat a la població de Brunyola durant tot el cap de setmana.

Enguany en aquesta Fira s’ha destacat el protagonisme de la dona a l’hora de preservar i mantenir el cultiu de l’avellana en aquest territori. Després de dos anys de celebració d’aquesta Fira amb restriccions, en l’edició d’aquest any la Fira ha recuperat el 100% de les activitats i de l’afluència de visitants i s’ha convertit un any més en el punt de trobada d’agricultors i productors d’aquest cultiu tant important a la comarca de la Selva.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El tret de sortida oficial de la Fira es va fer dissabte al migdia amb la inauguració, que va comptar amb la presència de la directora dels Serveis Territorials del DARP, Elisabeth Sànchez; el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local,Jordi Camps; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort; i el conseller de cultura, Pere Fernàndez. L’acte es va celebrar a la plaça de l’Església i va comptar amb la assistència de diversos alcaldes selvatans.

Seguidament va ser el torn del pregó inaugural “Tres dones, representants de tres generacions d’avellaners a Brunyola”, a càrrec d’Assumpció Tomàs, Raquel Dana i Marta Planella. Enguany, la Fira ha posat una atenció especial al paper que ha tingut la dona en el sector de l’avellana.

A la tarda, es van celebrar diverses activitats paral·leles, com una caminada per les explotacions d’avellaners amb demostració d’eines del camp, un taller de manualitats infantils: estampació amb vegetals a càrrec de Rosa Rios, una visita guiada per a nens a càrrec de Lourdes Serra i una animació infantil amb el grup Xancleta.

El darrer acte del dissabte va ser el Sopar Popular, que enguany arribava a la vuitena edició. Es va celebrar a la plaça de Brunyola, a partir de dos quarts de nou del vespre, i va comptar amb l’espectacle de màgia a càrrec del Mag Nani.

El segon dia de Fira, l’activitat es va iniciar a les deu del matí amb una conferència tècnica “Avellanes: realitat, problemes i perspectives”, a càrrec de Claudio Sonnati, doctor agrònom, tècnic expert en el cultiu de l’avellana i representant de taula de fruita amb clova del Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestale d’Itàlia. En aquesta xerrada hi van assistir més d’una quarantena de productors d’avellana.

Paral·lelament, a dos quarts d’onze del matí, es va fer una visita guiada al castell de Brunyola, mentre que al migdia hi havia una missa amb l’acompanyament musical de la coral Retorn Planenc a l’església parroquial. Seguidament es va fer un concert a càrrec de la mateixa coral. A la tarda, a partir de les quatre, esvan fer les darreres visites al castell, i poc després hi va haver una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola.

Com a novetat, el diumenge a la tarda es va emetre un programa en directe des de la mateixa plaça de l’Església a càrrec de Ràdio Marina. Durant més de tres hores, van passar pels micròfons d’aquesta emissora diverses persones vinculades amb la Fira de l’Avellana, entre els que hi va haver en Joan Carles Codolà, artífex de la Fira; l’alcaldessa, Anna Maria Mascort, i el president del Consell, Salvador Balliu; diversos productors i representants del Col·lectiu Avellana de Brunyola i, també, les dones que enguany han protagonitzat el pregó inaugural.

Èxit de participants en el concurs de collir avellanes i, també el d’esclovellar avellanes

A partir de les sis de la tarda, es van iniciar els tradicionals concursos, que es van fer com cada any a la plaça de Brunyola, amb el VI Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XX Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort, i la XIII Cursa amb sacs a l’esquena, Memorial Pere Parera.

Pel que fa al concurs de collir avellanes, en la categoria sènior en Lluís Serramitja va quedar primer classificat, seguit de l’Isidre Valls, que va quedar en segona posició i la Dolors Sidera en tercer lloc. Pel que fa la categoria júnior, la Lídia Coll va guanyar i la Mercè Aniento va quedar segona classificada. La Iona Casas va quedar en la tercera posició.

Pel que fa al concurs d’esclovellar avellanes, en la categoria sènior en Joaquim Subirana va quedar primer; en Lluís Serramitja, segon, i en Pitu Valls, tercer.

En la categoria júnior, l’Elan Armengol va quedar en primera posició, seguida de la Mercè Aniento i la Iona Cassà.

Finalment en la cursa de sacs a l’esquena, en la qual enguany només es van presentar dos participants, en Sergi Parès i en Marc Vilalta van competir frec a frec en les dues eliminatòries, però finalemnt es va proclamar guanyador en Sergi Parès.

Abans de l’arribada del vespre els visitants van poder gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, i també van poder beure rom cremat, totes dues activitats es van fer a la plaça de Brunyola. La cloenda de la fira d’enguany es va fer poc després de les nou del vespre

Les propostes del programa d’aquest 2022, però, encara no han acabat del tot. El dissabte 8 d’octubre la plaça de Brunyola serà l’escenari del 17è Concert Avellana Jove, amb les actuacions musicals de Germà Negre, Masovera Barbuda i Animal’s dj’s. Serà a partir de les onze del vespre.