L’equip de rem OceanCats inicia la travessia Tossa de Mar – Sóller – Tossa de Mar

L’embarcació en el moment de la sortida

Avui diumenge, l’equip OceanCats ha iniciat una nova travessia entre la vila de Tossa de Mar i Sóller (Mallorca). L’equip de rem oceànic pretèn cobrir la distància total de 450Km d’anada i tornada, en una embarcació a rem per primer cop a la història.

La travessia té un doble objectiu, en primer lloc sensibilitzar i posar de manifest el greu problema que causen els plàstics al mar, per això es realitzaran diversos mostrejos científics de microplàstics durant el trajecte, obtenint mostres que seran entregades als laboratoris de la Universitat de Barcelona.

A més, es commemora els 700 anys de la primera embarcació de cabotatge que va salpar de les platges de Tossa en direcció a l’illa de Mallorca amb suro, i que en arribar a l’illa es va intercambiar per sal, dD’aquesta manera, l’alcalde de Tossa, Ramon Gascons ha entregat a la sortida a la tripulació un farcell de suro provinent del massís de Cadiretes, que serà entregat a les autoritats de Sóller a l’arribada a l’illa després de remar ininterrompudament durant 225 Km. L’alcalde de Sóller al seu torn, farà entrega de sal, per ser entregada al seu retorn al poble de Tossa.

L’alcalde de Tossa i l’equip de rem oceànic OceanCats

La durada estimada de la travessia pot variar entre 6 i 8 dies, donada la naturalesa de l’embarcació a rem, molt sensible a les condicions meteorològiques.

Aquest repte esportiu té un rerefons de crida ambiental, i busca posar de manifest el greu problema que afronten els nostres mars i oceans a causa de l’ús desmesurat de productes plàstics.

L’equip OceanCats realitza en les seves travessies mostrejos científics de microplàstics, que posteriorment són analitzats als laboratoris de la Universitat de Barcelona per tal de determinar- ne la forma, color i abundància de microplàstics, i així poder posar-hi solució en orígen al problema.

El repte s’engloba dins el projecte OCEANCATS, que té per objectiu traslladar a la societat la problemàtica que pateixen els nostres mars i oceans per l’excés de productes d’orígen plàstic. Per la consecució d’aquest objectiu divulgatiu, l’equip realitza xerrades divulgatives en escoles i centres que treballen amb discapacitació intelectual, i reptes esportius “extrems”, en tant que travessies a rem de llarga distància.

L’equip vé d’aconseguir un nou rècord del món de 24h al mes de maig, i d’haver realitzar una travessia de 49h entre l’Ametlla de Mar i Palamós durant el mes de juny.
Durant el mes de setembre, l’equip realitzarà una altra travessia entre L’Escala i el Cap de Creus.

El projecte té una durada de 2 anys, i finalitzarà el desembre de 2022 amb la participació a la regata Atlantic Challenge que creua l’Oceà Atlàntic, amb 5000Km a rem des de l’illa de La Gomera fins a Antigua al Carib.