La Confraria de Pescadors de Tossa de Mar enceta nova etapa centrada en la promoció del patrimoni mariner

Acte de signatura de l’acord entre la Confraria de Pescadors, el departament d’Agricultura i l’Ajuntament de Tossa

Ahir l’Ajuntament de Tossa de Mar va arribar a un acordar amb el Departament d’Agricultura, mitjançant la direcció general de Pesca i Afers Marítims, per tal de rellançar el paper de l’antiga Confraria de Pescadors en tant que referent de la cultura marinera tradicional de la Selva Marítima.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Tossa de Mar ha estat una vila pesquera des de temps immemorial, amb una primera referencia històrica el 1763, concretament al seu Gremi de Mar. L’any 1950 comptava amb 87 embarcacions de pesca, sobretot traïnyes de peix blau, les quals donaven vida a 14 fàbriques de salaó. L’eclosió del turisme els anys 1950 i 1960 va comportar la transformació radical d’aquesta indústria en favor dels serveis. Els darrers anys l’activitat econòmica de la pesca ha desaparegut completament del municipi; la darrera barca, especialitzada en la pesca del sonso, ha vingut desenvolupant tota la seva activitat al port veí de Sant Feliu de Guíxols.

En l’acord, la direcció general de Pesca i Afers Marítims del DARP, en el marc de l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030, es compromet a garantir suport econòmic a la confraria en concepte de mecenatge per tal que dugui a terme activitats de promoció del patrimoni mariner i pesquer. En aquest sentit, l’antiga confraria modificarà la seva naturalesa jurídica per tal d’esdevenir una entitat cultural arrelada al municipi, per la qual cosa comptarà també amb el suport de l’Ajuntament.

Amb aquest acord inèdit s’inaugura un nou model que pot permetre la continuïtat a altres confraries de pescadors històriques que han perdut fa temps la seva naturalesa comercial i que són un patrimoni viu, dipositari d’una cultura que cal conservar i reivindicar.