Lloret de Mar fa avui un ple extraordinari per aprovar el pressupost de 2013

Ajuntament de Lloret de Mar

Lloret de Mar aprovarà avui el pressupost del 2013, que puja a 59,35 milions d’euros. Això serà possible gràcies a l’acord que l’equip de govern, format per CiU i ERC, ha firmat amb el PSC i ICV-EUiA. Les quatre formacions han estat negociant durant diverses setmanes i coincideixen en afirmar que els comptes finals destaquen per l’aportació que es fa a les polítiques socials. Finalment, la partida que s’hi destina serà d’uns 900.000 euros, un 25% més que l’any passat. El regidor d’Hisenda, Arseni Frigola, considera molt important haver pogut trobar el suport de dos grups de l’oposició.

L’edil recorda que «en la proposta que va presentar l’equip de govern l’increment ja era important, del 14%, però al final les partides destinades a Serveis Socials s’incremenetaran al voltant d’un 25%». I aclareix que «estem parlant d’un pressupost l’any 2012 de 714.000 euros, que aquest any serà de la vora de 900.000 euros».

Frigola reconeix que gràcies a l’acord, a partir d’ara es controlaran més les despeses, sobretot pel que fa al manteniment i la gestió dels equipaments municipals. Pel que fa al pressupost en general, el regidor d’Hisenda destaca que, a diferència del 2012, aquest any Lloret sí que podrà demanar un crèdit de dos milions d’euros, que permetran, entre altres coses, obrir la piscina municipal i fer obres de millora de la via pública i dels equipaments escolars.

Precisament, la piscina i la caserna de la policia local també han estat sobre la taula durant tota la negoació. Finalment, si tot va com està previst, la piscina es podrà obrir en els propers mesos. Pel que fa a la caserna, les obres començaran i, a petició del PSC, es farà un control acurat perquè la despesa no superi el que preveu la licitació.

La CSMS no rebrà 150.000 euros

Jordi Orobitg, regidor d’ERC

Pel que fa a ERC, el portaveu, Jordi Orobitg, regidor de Turisme, comerç i Promoció Económica, destaca que la proposta final també preveu que s’elimini l’aportació de 150.000 euros a la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme (CSMS). Una aportació que, segons el regidor, no té raó de ser. «Demanàvem que, amb un exercici de transparència, la Corporació ens fes a mans tota una sèrie d’informació relativa a la seva gestió, però no ho va fer. Per tant, qui no és transparent amb nosaltres no tenim per què aportar-li recursos. I més quan en el seu dia aquests recursos es van fer perquè se subrogava un personal de l’Ajuntament amb unes condicions laborals millors que la resta de la corporació i a dia d’avui aquesta situació no existeix», ha explicat Orobitg.

El regidor també remarca que s’ha apostat per millorar aquestes àrees, que són la principal font d’ingressos de Lloret. «La nostra indústria és la turística, però crec que ha quedat palès que el nostre mercat interior està molt tocat, i prova d’això ha estat la campanya de Nadal, no només la nostra, sinó la de tot el país, que evidentment presenta uns números que entenem que s’allunyen del que seria desitjable», ha argumentat. I afegeix que «això ens ha d’abocar més que mai a treballar amb els mercats exteriors, amb els de procedència del nostre turisme per mirar de captar el màxim de visitants, perquè en definitiva és el que genera negoci, activitat i, per tant, beneficis per a tota la ciutadania».

En aquest àmbit, Orobitg ha explicat que la partida per a Lloret Turisme s’incrementarà un 10%, tot i que l’aportació que hi farà l’Ajuntament serà inferior que l’any passat. El motiu és que una part important del milió 100.000 euros que s’hi destinaran es recaptaran a través de la taxa turística. Per tant, el Govern municipal hi destinarà 400mil euros i la resta es preveuen aconseguir a través de la taxa.

Inversions

En l’apartat d’inversions, que ascendeix a 7 milions d’euros, el gairebé 40% anirà destinat a la planta de triatge, subvencionada íntegrament per l’Agència Catalana de Residus, i un 18% a acabar de pagar la piscina de mides olímpiques. L’esforç inversor dels darrers anys per actualitzar la vila amb infraestructures i serveis municipals essencials, juntament amb una acurada planificació, han permès que, en dos anys, des del 2010 al 2012, Lloret de Mar reduirà el seu deute en 10 milions, passant dels 47,4 als 36,46 milions d’euros.

L’alcalde de Lloret, en nom de l’equip de govern municipal integrat per CIU i ERC, ha agraït als grups municipals a l’oposició, PSC i IC-Verds-EUiA, la seva predisposició a arribar a un acord per a aquests pressupostos «demostrant, que més enllà de les diferències polítiques, hi ha clara voluntat de voler tirar endavant aquesta vila que és el motor turístic de la Costa Brava i que no es pot permetre no tenir uns pressupostos aprovats».

Text: Nova Radio Lloret